VIDEO: Vrei să rămâi însărcinată? Iată de ce să ţii cont!

1 2 jpg jpeg

În topul lucrurilor pe care le ai de făcut în pregătirea sarcinii, este renunţarea la fumat, cad de acord ginecologii. Din cauză că funcţia ovariană se deteriorează mai repede în cazul lor, fumătoarele pot rămâne mai greu însărcinate decât femeile care nu fumează.

Mai exact, tutunul scade fertilitatea cu 10-40%! În plus, sarcinile întrerupte în evoluţie sunt mai frecvente în rândul celor care fumează, arată statisticile.

Profesorul Nick Macklon, de la Departamentul de Obstetric─â-Ginecologie, Universitatea din Southampton (Anglia), a cercetat impactul fumatului asupra greut─â┼úii copilului la na┼čtere.

Din date adunate timp de 8 ani de la aproape 50.000 de femei ├«ns─ârcinate, specialistul a ajuns la concluzia c─â femeile care renun┼ú─â la fumat cu p├ón─â la un an ├«nainte de concepere au copii cu o greu┬ştate mai mare, apropiat─â de cea normal─â. Greutatea copilului la na┼čtere scade cu c├ót m─âmica ├«nt├órzie s─â renun┼úe la fumat.

Cu 3 luni înainte, acid folic

Nu mai este niciun secret: to┼úi ginecologii recomand─â acidul folic zilnic at├ót ├«n timpul sarcinii, c├ót ┼či ├«n perioada de dinainte.

Această vitamină, dacă este administrată zilnic sub formă de suplimente, chiar cu trei luni înainte de momentul conceperii, previne defectele de tub neural la copil.

Partea bun─â: chiar dac─â este administrat─â ├«n exces, vitamina nu are efecte adverse, deoarece surplusul se elimin─â u┼čor.

Gingivita întârzie sarcina

Ar fi bine s─â te programezi cu luni bune ├«nainte ┼či la un medic stomatolog. ├Än timpul sarcinii, nu ai voie s─â faci radiografii ┼či nici interven┼úii!

├Än plus, unele afec┼úiuni stomatologice ├«┼úi pot ├«nt├órzia planurile. ┼×tiai c─â gingivita ├«nt├órzie conceperea unui copil, potrivit unui studiu al cercet─âtorilor de la Universitatea din Australia de Vest?

Mai exact, femei┬şle cu afec┼úiuni ale gingiei r─âm├ón ├«ns─ârcinate ├«n aproximativ ┼čapte luni, cu dou─â luni mai mult dec├ót media.

Iar gingivita este o afec┼úiune care poate fi tratat─â u┼čor, fiind nevoie de cel mult patru vizite la medic.

La prima vizită la ginecolog, ar trebui să-l anunţi despre:

- medicamentele pe care le iei; - afecţiunile de care suferi; - sarcini anterioare; - stilul tău de viaţă.

Fii atent─â la nivelul glicemiei ┼či la tensiune!

Cu c├óteva luni ├«nainte de concepere, ar fi bine s─â le faci o vizit─â medicului de familie ┼či ginecologului, pentru un set de analize complete.

Astfel, vei avea timp s─â urmezi un tratament dac─â este cazul. Medicul de familie va fi atent la valorile vitaminelor ┼či ale mineralelor, deoarece o posibil─â anemie cauzeaz─â o sl─âbiciune accentuat─â ├«n timpul sarcinii.

Dacă ai diabet, hipertensiune ori vreo afecţiune a tiroidei, este bine să urmezi cu stricteţe tratamentul impus de doctor, deoarece acestea sunt afecţiuni care influenţează ori sunt influenţate de sarcină.

De exemplu, hipertiroidismul poate duce la na┼čtere prematur─â ┼či la o greutate mic─â a copilului, ├«n timp ce hipotiroidismul se asociaz─â deseori cu infertilitate ┼či cu avort spontan.

Cum infec┼úiile genitale pot duce la complica┼úii, ar trebui s─â te asiguri c─â ai urmat corect tratamentul ┼či c─â te-ai vindecat ├«nainte s─â r─âm├ói ├«ns─ârcinat─â.

De exemplu, infecţia cu Chlamydia poate duce la o sarcină extrauterină.

INFO: Alcoolul blocheaz─â ovula┼úia ┼či inhib─â producerea testosteronului.