VIDEO: Temperatura bazală, de ajutor ca să rămâi însărcinată

1 2 jpg jpeg

Pe parcursul unei luni, corpul nostru suferă numeroase modificări legate de ciclul menstrual.

Aşa cum profilul nostru hormonal variază, şi temperatura corpului (numită temperatura bazală - TB, adică temperatura corpului dimineaţa devreme, imediat după trezire) se modifică în funcţie de momentele-cheie ale ciclului menstrual, cum este ovulaţia.

Astfel, puţin înainte, în timpul ovulaţiei şi puţin după această perioadă, temperatura corpului creşte cu 0.15-0.5 grade Celsius.

Înseamnă, însumat, între 12 şi 16 zile. Temperatura ar trebui să înceapă să coboare în prima zi a ciclului.

Ce influenţează temperatura?

La începutul perioadei menstruale, nivelul temperaturii bazale este de 36,1 grade Celsius până la 36,38 grade Celsius. Dacă însă temperatura ta este mai ridicată în această perioadă şi observi că lună de lună acest lucru se repetă, nu te îngrijora.

Probabil corpul tău produce mai mult progesteron, care influenţează nivelul temperaturii bazale. Imediat după ce se termină ciclul menstrual, vei observa cum temperatura scade.

Important este ca valorile temperaturii să păstreze o regulă de la lună la lună.

Când are loc ovulaţia?

De ce te ajută să cunoşti temperatura bazală? Ovulaţia are loc, de regulă, cu o zi înainte ca temperatura bazală să înceapă să urce. Dar există şi excepţii, când ovulul este eliberat cu câteva zile înainte sau la o zi după.

Dacă temperatura, în maximul ei, a rămas aşa timp de trei zile, înseamnă că ovulul nu a fost fecundat. Dacă temperatura rămâne ridicată pentru mai bine de două săptămâni, atunci semne bune aduce barza.

Temperatura rămâne ridicată până la începutul trimestrului 2 de sarcină.

Paşii de urmat

1. Cum orice mişcare modifică temperatura corpului, este important ca nivelul TB să fie măsurat dimineaţa, imediat după ce te-ai trezit.

Păstrează lângă pat, în vecinătatea ta, graficul unde-ţi notezi TB, un creion şi termometrul. La fel de important, nu bea apă, nu mânca nimic înainte, pentru că şi procesul de digestie modifică temperatura corpului. Iar creşterile de temperatură datorate ovulaţiei sunt destul de mici. De aceea, este bine să fii foarte exactă în măsurarea temperaturii.

2. TB trebuie măsurată în acelaşi moment al zilei, după trei-patru ore de somn, timp de mai multe luni, pentru a observa dacă organismul tău are o anumită ciclicitate.

Dacă ai de gând să dormi mai târziu într-o zi, este indicat să te trezeşti special pentru a-ţi lua temperatura.

3. Începe să măsori temperatura în prima zi a ciclului menstrual.

4. Foloseşte mereu aceeaşi metodă de măsurare: fie pe cale orală, fie vaginală sau rectală. Temperaturile din vagin şi din rect sunt cu 0.5 grade Celsius mai mari decât cele măsurate pe cale orală.

5. Menţine termometrul pentru cinci minute.

Ca măsurătorile să fie mai precise, ai nevoie de un termometru special de sticlă, care are diviziuni mai mici, de 0.05 grade Celsius. Termometrele pentru corp au diviziuni mai puţine, astfel încât nu vei putea surprinde cu exactitate creşterile uşoare.

Dacă mercurul se opreşte între două linii, notează valoarea mai joasă.

1 jpg jpeg

De ce variază?

Modificările hormonale sunt responsabile de variaţiile de temperatură. În perioada dinaintea ovulaţiei, corpul produce estrogen, care are ca rezultat scăderea temperaturii.

La ovulaţie, intră în scenă un alt hormon feminin, progesteronul, care creşte temperatura bazală. Cum se opreşte secreţia de progesteron, şi temperatura bazală scade.

INFO: Consumul de alcool şi de alimente greu digerabile seara poate modifica temperatura bazală.