VIDEO: Sex în sarcină? De ce nu?

1 2 jpg jpeg

Mai mult dec├ót ├«n oricare alt─â perioad─â, sarcina produce o serie de schimb─âri legate mai ales de modific─ârile hormonale. Acest lucru ├«┼či pune amprenta ┼či asupra atitudinii pe care o ai fa┼ú─â de via┼úa sexual─â. At├ót femeia, c├ót ┼či b─ârbatul experimenteaz─â sentimente contradictorii. Este bine s─â nu v─â neglija┼úi via┼úa sexual─â ┼či s─â acorda┼úi aten┼úie cuvenit─â tandre┼úii ┼či senzualit─â┼úii ├«n cuplu ├«n aceast─â perioad─â. Dorin┼úa oscileaz─â Este normal ca dorin┼úa sexual─â s─â fie mai diminuat─â sau mai intens─â. Nu este de mirare c─â uneori gravida are un apetit sexual crescut, iar alteori nu are chef deloc s─â fac─â dragoste ├«n aceast─â perioad─â.

Mai ales ├«n primul trimestru apare un fel de ÔÇ×furieÔÇŁ hormonal─â, c├ónd gre┼úurile, v─ârs─âturile ┼či oboseala sunt la ordinea zilei ┼či numai la sex nu ├«i st─â g├óndul gravidei. ├Äns─â, ├«n al doilea trimestru, hormonii se mai ÔÇ×domolescÔÇŁ, ceea ce ├«nseamn─â c─â dorin┼úa sexual─â se poate revigora.

├Än ultimul trimestru de sarcin─â, cele mai multe viitoare m─âmici a┼čteapt─â cu ner─âbdare clipa cea mare, de aceea, dorin┼úa sexual─â poate fi inhibat─â.

Pentru c─â burtica se m─âre┼čte pe zi ce trece, este nevoie de unele schimb─âri. De aceea, adopta┼úi pozi┼úii mai confortabile, care nu preseaz─â abdomenul gravidei ┼či care nu presupun efort din partea acesteia. Nu uita c─â este interzis─â folosirea juc─âriilor sexuale.

Dacă o sarcină decurge normal, viaţa sexuală nu este interzisă. Iată în ce situaţii medicii recomandă abstinenţă:

- apariţia unor sângerări vaginale

- existen┼úa riscului de avort spontan sau de na┼čtere prematur─â

- apariţia unor complicaţii, precum inserarea joasă a placentei (placenta previa) sau ruperea prematură de membrane

- dacă apar contracţii

- col uterin dilatat

De asemenea, dacă partenerul este purtător al unei boli transmisibile sexual, este necesară folosirea prezervativului sau abstinenţă, până ce afecţiunea respectivă este tratată.