VIDEO: Nu lăsa infecţiile să-ţi pună sarcina în pericol!

1 2 jpg jpeg

Este bine ca ├«n timpul sarcinii s─â te fere┼čti chiar de o banal─â r─âceal─â. Dac─â te ├«mboln─âve┼čti, exist─â riscul ca unele medicamente s─â afecteze dezvoltarea normal─â a micu┼úului.

De aceea, ├«n cazul bolilor ap─ârute ├«n timpul gravidit─â┼úii, ginecologul este adesea nevoit s─â pun─â ├«n balan┼ú─â beneficiile tratamentului ┼či riscurile pe care le prezint─â pentru sarcin─â.

Candidoza, frecventă în sarcină

Furtuna hormonal─â pe care o produce graviditatea ├«n organism schimb─â nivelul florei vaginale. Din acest motiv, este posibil s─â apar─â mai des unele infec┼úii. Netratate, se pot transmite ┼či copilului, mai ales ├«n cazul na┼čterii normale.

Candidoza este una dintre cele mai frecvente infec┼úii ├«n sarcin─â. Dac─â ai senza┼úii de arsur─â ┼či de usturime ┼či o secre┼úie vaginal─â abundent─â, apoas─â, este posibil s─â suferi de o astfel de infec┼úie.

În mod normal, la începutul perioadei de sarcină, medicul ginecolog îţi va cere să faci un set de analize. Dacă se descoperă o infecţie, va trebui să urmezi cu stricteţe tratamentul prescris.

Vaccinul te scap─â de virusuri

Hepatita B se poate transmite u┼čor de la mam─â la f─ât. Pentru a evita boala, este bine ca mamele s─â fie vaccinate ├«nainte de sarcin─â.

În România, vaccinarea nou-născuţilor împotriva hepatitei B este obligatorie, indiferent dacă au sau nu mame infectate cu acest virus. Dacă micuţul a contractat deja virusul hepatitei B, există tratamente antivirale eficiente, care dau rezultate bune în peste jumătate de cazuri.

┼×i virusul care cauzeaz─â herpes poate fi periculos pentru copil, ├«n cazul ├«n care na┼čterea este normal─â, fiindc─â se transmite. De aceea, medicul poate decide c─â este mai bine s─â na┼čti prin cezarian─â dac─â ai herpes genital.

Atenţie la cistită!

Peste 12 la sută dintre gravide fac în timpul sarcinii o infecţie urinară. Acest lucru este favorizat de faptul că hormonii secretaţi în timpul sarcinii conduc la pătrunderea bacteriilor pe căile urinare.

Dac─â nu este tratat─â corect, cistita poate ajunge p├ón─â la nivelul rinichilor, iar complica┼úiile pot declan┼ča na┼čterea prematur─â. Durerea ┼či usturimea care ├«nso┼úesc urin─ârile dese ar trebui s─â te trimit─â la doctor.

Pe l├óng─â tratamentul prescris de medic, este recomandat s─â bei c├ót mai multe lichide, s─â evi┼úi cafeaua ┼či alcoolul, precum ┼či r─âcoritoarele care con┼úin cafein─â. Este bine s─â por┼úi lenjerie de bumbac ┼či s─â evi┼úi folosirea produselor de igien─â intim─â.

Fere┼čte-te de gripa porcin─â!

În general, vaccinurile ar trebui evitate pe perioada sarcinii, dar medicii ginecologi pot recomanda imunizarea gravidelor împotriva virusurilor gripale, dacă au trecut de săptămâna a 14-a de sarcină.

O situa┼úie aparte o constituie gripa porcin─â, pentru care, ├«n prezent, nu exist─â un vaccin. Totu┼či, femeile gravide infectate cu virusul noii gripe H1N1 se pot trata cu un antiviral care se inhaleaz─â ┼či care lupt─â cu virusul f─âr─â s─â afecteze f─âtul.

Păstrează-ţi mâinile curate!

Este important să ai grijă de igiena mâinilor mai ales dacă ai pisici, pentru că aceste animale pot fi purtătoare ale unui parazit care îţi poate pune sarcina în pericol.

Afec┼úiunea pe care o produce parazitul se nume┼čte toxoplasmoz─â, iar riscul ca acesta s─â se transmit─â de la mam─â la f─ât cre┼čte pe m─âsur─â ce sarcina avanseaz─â.

De asemenea, ai grij─â s─â fierbi bine carnea ┼či laptele. Aceste m─âsuri te feresc de listerioz─â, boal─â care apare din cauza unei bacterii ce supravie┼úuie┼čte ├«n carnea insuficient preg─âtit─â ┼či ├«n produsele lactate. Evit─â ┼či micii ┼či produsele cu maionez─â.