VIDEO: Cum împaci sarcina cu serviciul?

1 2 jpg jpeg

Iată câteva trucuri pentru a face faţă cu brio atât serviciului, cât şi sarcinii. Cum îi dai şefului vestea?

În prezent, multe femei evită să îşi anunţe sefii în primele luni de sarcină, tocmai datorită unei posibile reacţii negative venite din partea acestuia. De aceea, este foarte bine, ca viitoare mămică, să îţi cunoşti drepturile şi avantajele de care poţi beneficia ca angajat.

Având în vedere că aproape jumătate din zi o petreci la serviciu, trebuie anunţate din timp problemele pe care le vei putea întâmpina pe parcursul acestui interval orar.

Însă trebuie să demonstrezi şefului că poţi să dai dovadă de acelaşi nivel de competenţă ca şi înainte de sarcină, deoarece în anumite cazuri, superiorii privesc sarcina ca pe un obstacol în îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Neplăcerile din timpul sarcinii

Având în vedere greţurile matinale din primul trimestru şi starea generală de oboseală, încă de la începutul sarcinii este indicat consultul şi sfatul ginecologic legat de ameliorarea acestor problemelor.

De asemenea, nu ezita să discuţi acest subiect cu şeful/a şi colegii de birou, deoarece în timpul sarcinii nu este cazul să faci orele suplimentare. Chiar dacă te simţi obosită mai tot timpul şi lipsită de vlagă, încearcă să te motivezi şi să duci sarciniile primite la bun sfârşit.

Mediul de lucru şi riscurile aferente

Condiţiile de la serviciu au un rol extrem de important când vine vorba de sarcină. Dacă acestea prezintă un pericol pentru tine sau pentru făt, indicat este să ceri sfatul medicului şi să discuţi cu şeful despre o eventuală schimbare temporară a locului de muncă (alt departament). Un alt aspect de care trebuie să ţii cont este cel al igienei.

Pe parcursul orelor de program, încearcă să eviţi atât cât se poate contactul cu praful şi cu aerul condiţionat.

- încearcă să respecţi mesele regulate, însă şi gustările nutritive sunt de ajutor pe parcursul programului de lucru;

- când stai jos, puneţi picioarele pe ceva mai ridicat;

- evită încăperile în care se fumează;

- poartă la serviciu încălţăminte cât mai comodă şi haine cât mai lejere;

- acceptă ajutor din partea colegilor (dacă este cazul).

Dacă apar probleme medicale, cum ar fi creşterea tensiunii arteriale, cel mai probabil vei fi sfătuită de către medic să stai acasă. Însă dacă sarcina nu îţi va crea dificultăţi, vei putea merge la serviciu până în săptămâna a 28-a de sarcină sau chiar mai mult.

- naşterea prematură;

- hipertensiunea arterială sau preeclampsia;

- probleme cu cervixul (în cazul unei pierderi anterioare de sarcină);

- fătul nu se poate dezvolta corespunzător.