VIDEO: Cât de gravă e sarcina extrauterină

1 2 jpg jpeg

Pentru o femeie care ├«┼či dore┼čte un copil, sarcina extrauterin─â are un puternic impact emo┼úional. Din fericire, astfel de sarcini sunt destul de rare (2-4%), ├«ns─â complica┼úiile ei pot fi grave, chiar amenin┼ú─âtoare de via┼ú─â. Numit─â ┼či ectopic─â, sarcina extrauterin─â apare din cauza implant─ârii oului fecundat la nivelul unei trompe, nu ├«n uter, a┼ča cum ar trebui. ├Än cazuri foarte rare, acest tip de sarcin─â se poate dezvolta ├«n ovare sau ├«n abdomen. De ce apare Un factor important de risc ├«n apari┼úia sarcinii extrauterine este boala inflamatorie pelvin─â. Aceasta este favorizat─â de bolile cu transmitere sexual─â (precum infec┼úia cu Chlamydia), care duc la apari┼úia unor leziuni la nivelul trompelor uterine.

Unii speciali┼čti spun c─â aproape jum─âtate din cazurile de sarcin─â extrauterin─â sunt puse pe seama acestei boli. Al┼úi factori asocia┼úi cu sarcina extrauterin─â sunt: unele afec┼úiuni (endometrioza - ┼úesutul care ÔÇ×c─âptu┼če┼čteÔÇŁ uterul se dezvolt─â ├«n afara acestuia), opera┼úiile ├«n zona abdominal─â (apendicita, cezariana), steriletul, malforma┼úiile la nivelul trompelor, v├órsta (peste 35 de ani), o alt─â sarcin─â extrauterin─â ├«n trecut, fumatul ┼či tratamentele pentru infertitate (FIV).

├Än mod normal, o sarcin─â extrauterin─â are acelea┼či simptome ca ┼či cea normal─â: absen┼úa menstrua┼úiei, urin─âri dese ┼či senza┼úia de grea┼ú─â. ├Än afara de acestea, mai pot ap─ârea durerile abdominale severe ┼či s├ónger─ârile vaginale, simptome care impun de urgen┼ú─â un consult medical.

Durerea ├«n timpul contactului sexual, ame┼úeala, le┼činul ┼či v─ârs─âturile sunt alte simptome specifice. ├Än general, de sarcin─â extrauterin─â este detectat─â ├«n s─âpt─âm├ónile 5-7, prin ecografie ┼či/sau prin analize de s├ónge specifice (beta HCG).

Dac─â sarcina extrauterin─â este descoperit─â devreme, medicul poate recomanda terapia medicamentoas─â. Dac─â ├«ns─â este mai mare de 6 s─âpt─âm├óni ┼či dac─â apar complica┼úii precum hemoragia, se impune tratamentul chirurgical, prin laparoscopie sau prin opera┼úie clasic─â, deschis─â. ├Än acest ultim caz, trompa uterin─â afectat─â este ├«nl─âturat─â par┼úial sau ├«n ├«ntregime, ceea ce reduce fertilitatea.

O altă metodă de tratament, ce păstrează fertilitatea, este terapia endovasculară. Aceasta are ca scop oprirea alimentării cu sânge a sarcinii, care va fi eliminată apoi de organism.

┼×tiai c─â...

...igiena intim─â defectuoas─â, partenerii sexuali multipli ┼či debutul vie┼úii sexuale la mai pu┼úin de 18 ani pot favoriza apari┼úia sarcinii extrauterine?

Dr. Roxana Chiril─â,

medic specialist obstetric─â-ginecologie

Complica┼úia cea mai grav─â a sarcinii extrauterine este ruperea ei, cu hemoragie ├«n cavitatea abdominal─â. Netratat─â la timp, poate duce ┼či la deces.

Ruptura sarcinii extrauterine se manifest─â prin: durere brusc─â, sever─â, la nivelul abdomenului, paloare, stare de lesin, palpita┼úii. ├Än cazul ├«n care sarcina este mic─â (sub 6 s─âpt─âm├óni), nu prezint─â complica┼úii, starea general─â a pacientei e bun─â ┼či nu exist─â contraindica┼úii de a primi tratament medical, se ├«ncearc─â administrarea unui medicament care opre┼čte sarcina din evolu┼úie.

Dac─â nu sunt ├«ndeplinite condi┼úiile de tratament medical sau dac─â acesta nu are efectul scontat, se intervine chirurgical ┼či se practic─â ├«ndep─ârtarea total─â sau par┼úial─â a trompei uterine.