Tot mai mulţi copii se nasc prematur

1 2 jpg jpeg

Greutatea nou-n─âscu┼úilor a sc─âzut mult ├«n ultimii 20 de ani, dup─â cum indic─â ┼či speciali┼čtii americani, iar acest fapt este cauzat de ├«nmul┼úirea na┼čterilor premature.

Stresul, principala cauz─â

Cel mai important factor r─âspunz─âtor de na┼čterile premature este stresul la care sunt supuse femeile ├«n timpul sarcinii, dar exist─â ┼či alte aspecte care influen┼úeaz─â sarcina ├«n mod negativ. ÔÇ×Nivelul sc─âzut de trai, educa┼úia sanitar─â precar─â, alimenta┼úia deficitar─â, al─âturi de stresul din timpul sarcinii duc la na┼čterea multor prematuriÔÇŁ, spune medicul specialist ginecolog Mihai Dimitriu de la Clinica de Obstetric─â Ginecologie ÔÇ×Sf. PantelimonÔÇŁ, Bucure┼čti. Un alt studiu recent realizat de speciali┼čtii danezi confirm─â faptul c─â femeile gravide supuse stresului ├«n ultimele trei luni de sarcin─â au un risc de dou─â ori mai mare sp nasc─â un copil prematur sau s─â aib─â un bebelu┼č care va suferi de alergii sau de astm de-a lungul vie┼úii.

Risc de boli de inim─â ┼či de oase

ÔÇ×Conform statisticilor existente, la noi ├«n ┼úar─â greutatea medie a unui bebelu┼č n─âscut la termen este considerat─â cea ├«ntre 3.000 ┼či 3.200 de grame, iar a unui prematur se afl─â ├«n jurul valorii de 2.500 de grameÔÇŁ, explic─â medicul ginecolog Mihai Dimitriu. ├Än Rom├ónia, num─ârul celor n─âscu┼úi prematur este 7-8%, peste media de 6% ├«nregistrat─â ├«n Uniunea European─â. Este un fapt ├«ngrijor─âtor, mai ales c─â bebelu┼čii care nu s-au dezvoltat ├«ndeajuns de mult ├«n timpul sarcinii au un risc mai mare de a face boli cardiovasculare ┼či osoase.