Tiroidita autoimună şi sarcina

1 2 jpg jpeg

Unul dintre principalii factori declanşatori ai afecţiunii este stresul (,,boala supărării'', după cum i se mai spune), însă ea poate fi provocată de virusuri, bacterii, exces de iod, de iradiere sau de medicamente. De cele mai multe ori, însă, boala se declanşează în timpul sarcinii.

Iată, aşadar, mai multe informaţii despre tiroidita autoimună şi sarcină!

Tiroidita autoimună şi sarcina - simptome

Simptomele tiroiditei autoimune, denumită şi Hashimoto, se aseamănă cu cele ale hipotiroidismului şi sunt de cele mai multe ori subtile.

Ele includ oboseală accentuată, depresie, creştere uşoară în greutate, intoleranţă la frig, somnolenţă excesivă, păr uscat şi casant, constipaţie, piele uscată, crampe musculare, un nivel crescut al colesterolului, capacitate diminuată de concentrare, dureri vagi, rigiditatea gâtului (provocată de inflamarea glandei tiroide, dificultate la înghiţire, imposibilitatea obţinerii unei sarcini, ciclu menstrual neregulat, rată cardiacă scăzută.

Tiroidita autoimună şi sarcina - poate apărea în primele 3 luni după sarcină

Cel mai frecvent, boala se declanşează în primele 3 luni după sarcină, deoarece în perioada sarcinii sistemul imunitar al femeii este mai slăbit.

Tiroidita autoimună şi sarcina - nu se vindecă

Odată apărută, tiroida autoimună nu se mai vindecă, însă ea poate fi perfect ţinută sub control. Ea se tratează doar cu ajutorul hormonilor de sinteză. Astfel, dispar simptomele de oboseală cronică, constipaţie, intoleranţă la frig, tegumente uscate.

Tiroidita autoimună şi sarcina - tratament

Tratamentul de bază este reprezentat de terapiile alternative, cu rol atât în susţinerea funcţiei tiroidiene, cât şi în reglarea sistemului imunitar. Pentru susţinerea funcţiei tiroidiene se pot folosi suplimente cu iod, spirulină, tirozină, extract de sânziene, ulei de primulă, seleniu.

Produsele care conţin iod sunt contraindicate dacă pacienta urmează tratament cu hormoni tiroidieni. De aceea, chiar şi suplimentele sau plantele (inclusiv tratamentul homeopat) trebuie recomandate de un medic.

În timpul tratamentului, dietă urmată de pacienţi trebuie să conţină cât mai multe alimente bogate în antioxidanţi şi acizi graşi esenţiali, în special grăsimi santoase Omega-3, care reduc amploarea inflamatiilor în organism.

Tiroidita autoimună şi sarcina - obţinerea sarcinii

Femeile care doresc să conceapă un copil şi întâmpina dificultăţi în a rămâne însărcinate, pot solicita o îngrijire obstretrică atentă şi administrarea unui tratament de substituţie hormonala prescris de un medic endocrinolog.

Înainte de concepţie şi în timpul sarcinii, nivelul hormonilor tiroidieni trebuie să fie monitorizat şi optimizat în mod constant.