Sarcina şi schimbările emoţionale

1 2 jpg jpeg

Este normal pentru o femeie însărcinată să trecă printr-o serie de schimbări emoţionale, acestea fiind cauzate în mare parte de schimbările hormonale din organism. Fiecare femeie poate răspunde diferit la aceste transformări. Anumite mămici prezintă stări de depresie sau anxietate în timp ce altele se entuziasmează din lucruri care altădată păreau banale. Majoritatea însă descoperă că aceste schimbări ale stării de spirit sunt mai accentuate în primul trimestru pentru a se estompa în al doilea şi a reapărea din nou în ultimul trimestru. Pentru multe femei sarcina se poate dovedi o perioadă într-adevăr copleşitoare din punct de vedere emoţional. În momentul acesta se pot simţii extaziate de faptul că vine barza pentru ca în clipa următoare să înceapă să se îngrijoreze de tot ceea ce însemnă să fii mamă. Pot începe să se întrebe dacă vor fi mame bune, dacă vor avea un copil sănătos sau dacă se vor descurca din punct de vedere financiar. Mai mult pot începe să fie îngrijorate de relaţia cu partenerul sau, în cazul în care există, de cum vor primi ceilalţi copii noul bebeluş. Astfel, chiar dacă îşi doresc foarte mult un copil, viitoarele mămici pot avea adesea sentimente mixte în ceea ce priveşte sarcina. Acest lucru nu este deloc surprinzător având în vedere faptul că majoritatea mămicilor îşi creează aşteptări atât de mari încât presiunea perfecţiunii înceapă să-şi facă efectul încă dinainte ca pruncul să se nască. Mai mult, între timp corpul unei femei însărcinate trece prin diverse schimbări astfel încât aceasta se poate simţii neatrăgătoare atât faţă de ea însăşi cât şi faţă de partenerul său.

Iată câteva sfaturi pentru a trece mai uşor peste aceste schimbări emoţionale din timpul sarcinii oferite de

:

Toate se vor întâmpla la timpul lor şi în ritmul lor. Rezistă tentaţiei de a te aglomera cu prea multe treburi şi aminteşte-ţi că odihna este esenţială în această perioadă atât pentru tine cât şi pentru copilul tău.

Asigură-te că încă petreceţi suficient timp împreună şi vă întăriţi relaţia. Astfel, atunci când se va naşte, copilul va ajunge într-un cămin iubitor şi armonios.

Asta poate să însemne să rezervi câteva ore bune pentru a le petrece doar alături de partener. Pe de altă parte, poate să fie ocazia ideală pentru a face ceva de una singură. Poţi merge la film, la masaj, la o mică plimbare în parc, la cumpărături sau de ce nu, poţi trage draperiile pentru a-ţi continua somnul de frumuseţe până la amiază.

În loc să laşi frustrările să se adune în viaţa ta, găseşte modalităţi să te eliberezi de acestea. Atunci când ceva te îngrijorează sau te nelinişteşte vorbeşte cu cei din jurul tău. Menţine deschise liniile de comunicare cu cei care te înconjoară pentru a păstra armonia atât pe plan extern cât şi intern.