Riscurile avortului la prima sarcină

1 2 jpg jpeg

Avortul la prima sarcină poartă numele de avort spontan, iar în primele trei luni de sarcină, avortul are aproape întotdeauna ca şi cauză o anormalitate cromozomială, însemnând că embrionul nu este forate bine format, iar natura are o rezolvare simplă – oprirea din evoluţie şi eliminarea produsului.

Oricum, dacă acest lucru se întâmplă, nu înseamnă că este vorba despre o anormalitate ereditară, aşadar nu există niciun fel de consecinţe pentru o eventuală sarcină viitoare.

Riscurile avortului la prima sarcină – nu se cunosc cauzele exacte, iar riscul pierderii de sarcină este destul de des întâlnit

Cauzele şi riscurile exacte ale pierderii de sarcină nu sunt elucidate complet, iar după prima pierdere de sarcină nu este nevoie de examinare, ci abia după mai multe pierderi se pot lua în considerare anumite probleme sau boli posibile ale pacientei.

Avorturile spontane la prima sarcină au loc într-un procent de cca unu la zece sarcini, iar riscul pierderii unei sarcini creşte proporţional cu vârsta. Astfel că, până la 35 de ani, riscul este de 1 la 10, între 35 şi 40 de ani, riscul este de 1 la 5 până la 6, iar după 40-45 de ani riscul este de 1 la 3 sarcini.

Riscurile avortului la prima sarcină – nu există prevenirea avortului la prima sarcină

Prevenirea pierderii unei viitoare sarcini este aproape imposibilă, mai ales acolo unde nu se ştie cauza exactă. În cele mai multe cazuri, nu se cunosc cauzele. Este bine ca orice femeie care vrea să rămână însărcinată să se protejeze cât mai bine, să nu consume alcool sau droguri, să nu fumeze şi să nu ţină tratament medicamentos. Este indicat, dar nu neapărat necesar sau obligatoriu să ia acid folic. Acesta nu scade riscul avortului la prima sarcină, deci nu trebuie să vă îngrijoraţi.

Sângerările vaginale din primele luni de sarcină pot reprezenta semne ale unui eventual avort spontan, însă la jumătate din femeile cu sângerări uşoare şi crampe abdominale duc sarcina la bun sfârşit. Important este să fie monitorizată cât mai îndeaproape o astfel de sarcină, căci pot apărea oricând complicaţii sau anormalităţi. Cu toate acestea, nu trebuie să vă speriaţi, căci cele mai multe sarcini sunt însoţite de dureri abdominale şi alte simptome nu neapărat plăcute.

Riscurile avortului la prima sarcină – semnele unui posibil avort

O altă cauză posibilă a sângerărilor în primele luni poate fi sarcina extrauterină, în care durerile de burtă sunt insuportabile, astfel cp trebuie să ajungeţi urgent la doctor. Sarcina extrauterină reprezintă localizarea fătului pe trompa uterină, care în urma creşterii embrionului se poate rupe. Riscul unei astfel de sarcini creşte după o intervenţie chirurgicală a trompelor sau după o infecţie a lor.

Riscul unui avort la prima sarcină sau a unei sarcini cu probleme poate creşte atunci când la prima ecografie se constată o activitate cardiacă redusă a fătului. Apariţia avortului spontan nu este însă absolut sigură, mai ales dacă ecografia este făcută foarte devreme.