Răceala, un pericol pentru sarcină?

1 2 jpg jpeg

Principalul pericol pentru sarcină atunci când răceşti îl reprezintă medicaţia. Majoritatea antihistaminicelor, decongestionantelor şi medicamentelor pentru tuse nu trebuie luate în această etapă din viaţa ta fără să consulţi medicul în prealabil. Aceste medicamente nu sunt în general testate la femeile gravide şi pot afecta dezvoltarea normală a fătului. În general, poţi lua pastile pentru a calma durerile uşoare. Însă, nu este indicat să iei medicamente decât la indicaţia specifică a medicului.

Atenţie la antibiotice!

De cele mai multe ori, nu este bine să iei antibiotice atunci când eşti însărcinată, deşi există şi unele medicamente de acest gen care pot fi luate fără să-ţi afecteze sarcina. Cel mai important este să respecţi cu stricteţe recomandările medicului.

Mai bine să previi decât să tratezi

O dietă echilibrată şi spălarea conştiincioasă a mâinilor sunt cele mai bune metode de a evita virusurile de răceală şi gripă. Medicul îţi poate prescrie şi o serie de vitamine recomandate în sarcină pentru a-ţi suplimenta dieta. Dacă fumezi, ar fi bine să renunţi, pentru că, pe lângă faptul că afectează fătul, acest obicei cotribuie la slăbirea sistemului imunitar.

Odihneşte-te şi bea multe lichide

Dacă totuşi nu ai reuşit să te fereşti de virusuri şi răceala s-a instalat, trucurile următoare te pot ajuta să treci mai uşor peste boală şi să să eviţi complicaţiile:

- Odihneşte-te mai mult. - Bea multe lichide. De altfel, este important să faci acest lucru pe tot parcursul sarcinii. Apa plata, ceaiurile din plante, sucurile naturale din fructe şi supele de legume sunt cele mai potrivite alegeri. - Urmează o alimentaţie echilibrată, bazată pe multe fructe şi legume. - Pentru a-ţi desfunda nasul poţi folosi spraiurile cu apă marină sărată şi poţi face inhalaţii cu băi de aburi. - Usturimea din gât poate fi ameliorată dacă bei apă caldă cu miere şi lămâie. Consultă medicul fără întârziere dacă simptomele sunt severe sau dacă durează mai mult de o săptămână. Ar putea fi vorba de gripă sau de alte complicaţii.