Poftele gravidelor, capriciu sau necesitate?

1 2 jpg jpeg

Afl─â care este realitatea! ├Än timpul sarcinii, gravidele pot ajunge s─â evite anumite alimente pe care ├«nainte le m├óncau cu pl─âcere, deoarece le provoac─â grea┼ú─â, ┼či s─â consume altele despre care, ├«n trecut, nici nu ar fi vrut s─â aud─â, gen fast-food.

Explica┼úia este simpl─â: mirosul ┼či gustul se modific─â ├«n perioada sarcinii din cauza transform─ârilor hormonale.

Un studiu recent efectuat de cercet─âtorii de la Universitatea din Standford arat─â c─â ÔÇ×de vin─âÔÇť este, ├«n principal, cre┼čterea nivelului de estrogen, hormon implicat at├ót ├«n apari┼úia poftelor alimentare neobi┼čnuite, dar ┼či a senza┼úiei de grea┼ú─â. Pot semnala o caren┼ú─â Poftele din timpul sarcinii pot exprima ┼či nevoile nutri┼úionale ale organismului femeii ┼či chiar ale f─âtului.

Nevoia de a mânca lactate sau fructe, de exemplu, poate semnala apariţia unei carenţe de calciu sau de vitamine. În cazul femeilor vegetariene, pofta de a consuma carne în timpul sarcinii poate fi semn de carenţă de fier.

De aceea, speciali┼čtii recomand─â ca femeile s─â-┼či satisfac─â poftele alimentare.

Pe de altă parte, femeile însărcinate sunt sfătuite să nu exagereze cu alimentaţia, astfel încât să nu ia foarte mult în greutate în această perioadă. Credinţa populară potrivit căreia nesatisfacerea unei pofte alimentare determină apariţia unor probleme fizice este doar un mit.