Poftele gravidei, moft sau realitate?

1 2 jpg jpeg

Nevoile alimentare în sarcină pot fi un răspuns la necesităţile corpului pentru diferite substanţe nutritive, care sunt puse fie pe seama carenţelor, fie a nevoilor crescute în sarcină pentru fier, vitamine şi calciu.

Uneori, poftele gravidelor sunt pur şi simplu induse. Unii specialiştii spun că grvida poate mânca tot ce-şi doreşte, dar în cantităţi mici. Însă dacă ai poftă de ciocolată sau de alte dulciuri timp de 9 luni, te expui riscului de a face diabet gestaţional.

Ca să nu mai vorbim despre kilogramele care se adună şi pun în pericol sarcina şi sănătatea mamei. Există un top al alimentelor pe care gravidele le-ar consuma mai frecvent: grepfrutul, lămâile, portocalele, murăturile, căpşunile, vişinele, migdalele, ciocolata, pastele cu sos picant, cartofii prăjiţi, chipsurile, prăjiturile şi laptele cu cacao. Pot ascunde carenţe Studiile au arătat că poftele clasice din timpul sarcinii sunt pentru murături şi îngheţată. Murăturile pot masca un deficit de sare, în timp de îngheţata poate ascunde nevoia de calciu.

Posibil ca de calciu să aibă nevoie corpul şi atunci când gravida ar vrea să bea lapte cu cacao. Pofta pentru mâncare picantă arată tot nevoia de sodiu, ca răspuns la creşterea volumului de sânge pe care îl are de transportat. Citricele pot arăta şi un deficit de vitamina C.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Când devin alarmante neplăcerile gravidei

- Ce vaccinuri poate face gravida

- Cele mai frecvente greşeli ale gravidelor

Dr. Maria Varga

nutriţionist dietetician

Poftele în sarcină au multiple influenţe

Unele studii pretind că poftele nu sunt asociate unor deficienţe nutriţionale, ci sunt doar pofte alimentate psihologic, care acum, cu ajutorul nutriţionistilor, pot fi satisfăcute prin alegeri sănătoase, care le scutesc pe femei de vina că se vor îngrăşa.

O altă teorie spune că aceste pofte sunt corelate cu schimbările hormonale care se întâmplă în corpul mamei, asemănătoare schimbărilor pe care le resimt femeile şi cu ocazia ciclurilor menstruale.

De asemenea, unele alimente pot fi asociate cu momente fericite din viaţa gravidei şi atunci va pofti la ele mai mult. Părerea personală este că răspunsul se află în acest cumul de situaţii şi de influenţe fiziologice şi psihologice.

SFAT: Nevoia de sare poate indica şi deshidratare. Bea mai multă apă.