Na┼čterea cu anestezie epidural─â este f─âr─â durere, dar nu este lipsit─â de riscuri

1 nasterea cu anestezie epidurala este fara durere dar nu este lipsita de riscuri jpg jpeg

Decizia de a na┼čte cu sau f─âr─â epidural─â nu apar┼úine doar gravidei, sfatul medicului care urm─âre┼čte sarcina este cel mai important ├«n luarea acestei decizii. Totu┼či, p─ârerile sunt ├«mp─âr┼úite, iar experien┼úa tr─âit─â este ├«ntr-adev─âr diferit─â.

Ce este na┼čterea cu epidural─â?

Epidurala este un tip de anestezie local─â care genereaz─â o sensibilitate sc─âzut─â ├«n regiunea inferioar─â a corpului. Se realizeaz─â de c─âtre un medic anestezist, care injecteaz─â gravidei, cuacat─â pe o parte, ├«n spate, ├«ntre dou─â vertebre lombare, anestezicul. Locul inject─ârii se dezinfecteaz─â ┼či medicul introduce un ac foarte lung, al c─ârui v├órful se va opri ├«n sacul peridural care se afl─â ├«ntre os ┼či ├«nveli┼čul protector al m─âduvei spin─ârii. Ulterior va insera un tub foarte fin, numit cateter prin care se administreaz─â dozat─â, substan┼úa anestezic─â. Pe durata procedurii, este esen┼úal ca gravida s─â stea nemi┼čcat─â.

Când se face epidurala

Epidurala se realizeaz─â, ├«n general, atunci c├ónd exst─â o dilata┼úie cervical─â ├«ntre 3 ┼či 6 centimetri. Efectul se simte ├«ncep├ónd cu 15 ÔÇô 30 de minute, fiind resim┼úit prin reducerea intensit─â┼úii durerii din travaliu Peste 70% dintre femeile care au f─âcut epidural─â la prima na┼čtere spun c─â ar proceda la fel ┼či a doua oar─â.

Ce riscuri presupune epidurala?

Un efect nedorit este scăderea tensiunii arteriale. Statisticile arată că o femeie din opt trece prin acest fenomen. Efectul se rasfrînge asupra copilului pentru că se produce o scădere a cantităţii de oxigen care ajunge la copil.

Un alt efect secundar al epiduralei este ├«ncetinirea travaliul, ceea ce, statistic vorbind  cre┼čte de trei ori necesitatea utiliz─ârii forcepsului. Seintampla acest lucru pentru ca anestezia afecteaz─â activitatea mu┼čchilor din zona pelivin─â, care ghideaz─â angajarea capului copilului pentru na┼čtere. ├Än unele cazuri, din acest motiv se impune cezariana.

De asemenea, epidurala poate determina ┼či o stare febril─â mamei, iar acest lucru produce o cre┼čtere a frecven┼úei cardiace (tahicardie) at├ót la mam─â, c├ót ┼či la copil. ├Än aceste situa┼úii ┼či scorul Apgar al copiilor este mai mic ┼či poate fi nevoie de resuscitarea cu masc─â sau, ca ce┼čtia s─â primeasc─â oxigen ├«n sec┼úia de neonatologie.

C├ónd mama are febr─â, ├«i cre┼čte ┼či riscul de infec┼úii iar acest lucru poate implica ore sau zile de izolare, observare ┼či posibil administrarea de antibiotice, p├ón─â c├ónd orice risc este ├«nl─âturat.