Momentul ideal pentru a concepe un copil

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au legat concepţia în anotimpul rece de o cantitate sporită de grăsime maro, care arde calorii, atât la şoareci, cât şi la oameni.

La oamenii adulţi se găsesc numai cantităţi mici de grăsime maro, în special sub limbă, în jurul claviculei şi de-a lungul şirei spinării. Însă oamenii care deţin mai mult din acest ţesut preţios se pot considera norocoşi.

Spre deosebire de grăsimea albă, care favorizează bolile de inimă, cancerul şi diabetul, cea maro este considerată în general a fi benefică. Aceasta arde calorii, generând căldură, şi reduce riscul de supraponderalitate sau de a dezvolta afecţiuni metabolice.

"Până acum, presupunerea era că asta are de a face cu temperaturile cu care oamenii se confruntă în timpul vieţii. Însă observaţiile noastre sugerează că temperaturile de dinainte de concepţie ar putea afecta şi ele nivelurile de mai târziu de grăsime maro.

Trebuie să studiem corelaţiile la oameni mai îndeaproape. Dar este probabil ca expunerea la o temperatură mai rece să trebuiască să persiste o perioadă mai lungă de timp pentru a avea un efect asupra programării epigenetice. Un plonjon în apă rece sau petrecerea unei perioade scurte pe un bloc de gheaţă probabil nu va fi de ajuns“, a declarat profesorul Christian Wolfrum, din cadrul Universităţii ETH Zurich, citat de Agerpres.