În ce situaţii este nevoie de grăbirea travaliului

1 travaliu jpg jpeg

Dac─â ├«n cazul opera┼úiilor de cezarian─â, na┼čterea depinde ├«n special de actul medical, la na┼čterile pe cale natural─â evolu┼úia este imprevizibil─â. Din diverse motive, este nevoie de inducerea travaliului.

Fenomen natural, travaliul apare, de regul─â, ├«ntre 37 ┼či 40 de s─âpt─âm├óni de sarcin─â, ├«ns─â termenul se poate prelungi p├ón─â la 42 de s─âpt─âm├óni, cu condi┼úia ca f─âtul s─â fie strict monitorizat.

Gr─âbirea travaliului este o interven┼úie necesar─â c├ónd se ├«ntrev─âd riscuri de s─ân─âtate pentru mam─â ┼či f─ât, dac─â acesta r─âm├óne ├«n p├óntec. ├Äns─â travaliul poate fi indus ┼či la solicitatea mamei, din diferite motive. ├Än acest caz, p─ârin┼úilor li se aduc la cuno┼čtin┼ú─â riscurile aferente na┼čterii provocate. De┼či na┼čterea natural─â este cea mai bun─â op┼úiune, ├«n anumite situa┼úii este nevoie de ajutor specializat pentru ca travaliul s─â debuteze.

stanga
dreapta
2 livia manta jpg jpeg

Astfel, na┼čterea poate fi provocat─â dac─â au trecut 41 de s─âpt─âm├óni de sarcin─â. Se impune gr─âbirea travaliului ┼či ├«n caz de preeclampsie, situa┼úie care descrie hipertensiunea arterial─â ├«nso┼úit─â de prezen┼úa de proteine ├«n urin─â ┼či de edeme. Travaliul poate fi indus c├ónd medicul constat─â la ecografie o restric┼úie de cre┼čtere a f─âtului in uter. De asemenea, se impune inducerea travaliului c├ónd s-a produs ruptura spontan─â a membranelor de peste 24 de ore, f─âr─â s─â apar─â contrac┼úiile uterine specifice. Diabetul gesta┼úional, care determin─â macrosomia fetal─â, adic─â na┼čterea unui f─ât cu greutate peste 3.800 g este o alt─â situa┼úie care poate determina gr─âbirea na┼čterii. Infec┼úiile uterine, cum este corioamniotita, pot favoriza, de asemenea, decizia medical─â de gr─âbire a travaliului.

Cum se gr─âbe┼čte na┼čterea

Ruperea membranelor - ├Ändep─ârtarea membranelor o poate face moa┼ča sau medicul obstetrician. Prin ruperea membranelor se separ─â sacul ├«n care se afl─â copilul de colul uterin. Aceast─â manevr─â poate provoca secre┼úia prostaglandinei, care stimuleaz─â contrac┼úiile ┼či travaliul. Metoda se aplic─â dac─â na┼čterea are loc la termen. ├Än cazul ├«n care s-a rupt apa, iar travaliul nu a ├«nceput, se evit─â ├«ndep─ârtarea membranelor, pentru a preveni apari┼úia infec┼úiilor.

Administrarea de prostaglandine - substan┼úe hormonale care provoac─â dilatarea colului uterin, prostaglandinele au efect de stimulare a contrac┼úiilor. Trebuie ┼čtiut c─â, ├«nainte de a folosi substan┼úa, medicul trebuie s─â analizeze scorul Bishop (sistem folosit de medici pentru a estima probabilitatea de a intra ├«n travaliu) ┼či s─â monitorizeze pulsul copilului cel pu┼úin 30 de minute.

Ruptura artificial─â a membranelor ÔÇô aceast─â procedur─â presupune efectuarea unei incizii ├«n membranele ├«n care se afl─â copilul. Se folose┼čte o sond─â lung─â ┼či sub┼úire sau o m─ânu┼č─â medical─â, dotat─â cu un c├órlig la v├órful degetului. Procedura poate provoca disconfort ┼či nu ├«ntotdeauna poate induce travaliul. Mai mult, copilul este expus riscului unei infec┼úii.

Administrarea de oxitocin─â - forma sintetic─â a hormonului oxitocin─â este administrat─â intravenos. Aceasta este sintetizat─â de corp pentru a stimula travaliul. Se recurge la aceast─â solu┼úie c├ónd ├«ndep─ârtarea membranelor ┼či administrarea de prostaglandine nu prezint─â efectul scontat sau c├ónd travaliul nu progreseaz─â

Bine de ┼čtiut! Contrac┼úiile provocate de substan┼úa sintetic─â de oxitocin─â pot fi mai intense dec├ót cele naturale.

C├ónd NU este indicat─â gr─âbirea na┼čterii

Inducerea travaliului nu se poate efectua dac─â femeia ├«ns─ârcinat─â a suferit anterior o interven┼úie cezarian─â sau o opera┼úie major─â asupra uterului. De asemenea, nu poate fi gr─âbit─â na┼čterea ├«n acest mod, ├«n cazul placentei praevia, c├ónd placenta blocheaz─â cervixul. Medicul nu va induce travaliul c├ónd f─âtul nu are o pozi┼úie normal─â, ci se afla transversal ├«n uter. Nu ├«n ultimul r├ónd, procedura nu poate fi efectuat─â dac─â gravida sufer─â de o infec┼úie herpetic─â genital─â activ─â. Gr─âbirea na┼čterii este interzis─â dac─â femeia are canalul vaginal ├«ngust ┼či nu permite desf─â┼čurarea unui travaliul normal, deci nici a na┼čterii pe cale natural─â.                                                                         

Statistic, ├«n 25% dintre cazuri, na┼čterea provocat─â nu func┼úioneaz─â, iar medicul opteaz─â pentru opera┼úia de cezarian─â pentru na┼čterea copilului.

Bine de ┼čtiut!  Inducerea travaliului poate dura de la c├óteva ore la 2 zile

Dr. Livia Manta, ginecolog-obstetrician, Institutul pentru Ocrotirea Mamei ┼či Copilului ÔÇ×Alfred RusescuÔÇť, Bucure┼čti

2 livia manta jpg jpeg

Inducerea travaliului se impune c├ónd: sarcina este peste 41 de s─âpt─âm├óni, hipertensiunea arterial─â este indus─â de sarcin─â la peste 34 de s─âpt─âm├óni, s-a produs ruperea precoce a membranelor, femeia dore┼čte acest lucru - dar la peste 39 s─âpt─âm├óni, exist─â diabet gesta┼úional la peste 36 s─âpt─âm├óni - pentru prevenirea macrosomiei, exist─â suspiciunea de restric┼úie de cre┼čtere peste 34 de s─âpt─âm├óni. Restric┼úia de cre┼čtere apare c├ónd un f─ât e mai mic cu peste 2 s─âpt─âm├óni la estimarea ecografic─â, fa┼ú─â de cea cronologic─â. Trebuie re┼úinut c─â declan┼čarea artificial─â a na┼čterii cre┼čte riscul de nastere prin cezarian─â.

@motherandbaby.co.u