Iat─â cum evi┼úi na┼čterea prematur─â!

1 2 jpg jpeg

O na┼čtere prematur─â pune ├«n pericol f─âtul ┼či scade ┼čansele lui de supravie┼úuire. Riscul apari┼úiei ei este mai mare dac─â ai avut mai multe sarcini pierdute ├«nainte, dac─â ai un col uterin scurt, fibroame uterine, o form─â anormal─â a uterului sau dac─â ai gemeni. ├Än aceste cazuri, pot ap─ârea destul de u┼čor complica┼úii care duc la na┼čteri premature.

Protejeaz─â-te de infec┼úii ├Än cele mai multe dintre cazuri, infec┼úiile sunt principalul factor declan┼čator al ruperii premature a membranelor ┼či implicit a na┼čterii ├«nainte de termen. ├Än timpul sarcinii, sunt frecvente, dar o parte din infec┼úii le po┼úi trata, evit├ónd pericolul.

- R─âceala sau gripa ÔÇô dispar treptat dac─â vei bea multe lichide, dac─â r─âm├ói ├«n repaus la pat ┼či iei antiinflamatore date de medicul de familie care cunoa┼čte faptul c─â e┼čti ├«ns─ârcinat─â.

- Infec┼úiile urinare ÔÇô se manifest─â prin senza┼úie de arsur─â c├ónd urinezi, prin urin─âri frecvente, durere lombar─â ┼či febr─â. Trateaz─â-le imediat ce observi aceste simptome, dar numai la recomandarea medicului t─âu.

- Herpesul vaginal ÔÇô este o infec┼úie cu virus herpetic ale c─ârei simptome sunt asem─ân─âtoare gripei la ├«nceput, apoi se manifest─â prin durere ┼či m├ónc─ârime. Dac─â nu o tratezi la timp ┼či corect, este posibil ca virusul s─â treac─â la f─ât, mai ales dac─â apare prima dat─â ├«n luna a ┼čaptea de sarcin─â.

Mai po┼úi citi ┼či:

- De ce apare na┼čterea prematur─â?

- Avorturile cresc riscul unei na┼čteri premature

Din săptămâna a cincea de sarcină, este bine să te programezi la medicul ginecolog mai ales dacă scurgerile vaginale sunt abundente sau dacă observi pete mici de sânge pe lenjeria intimă.

Alte semne de alarmare sunt dificultatea de a urina sau, din contr─â, urin─ârile prea dese. La fel de periculoase sunt contrac┼úiile regulate ├«nso┼úite sau nu de durere, care ┼úin mai mult de dou─â ore, durerile de spate, presiunea abdominal─â ┼či febra ap─ârut─â brusc.

C├ónd organismul t─âu duce lips─â de lichide, se pot declan┼ča contrac┼úiile. Atunci c├ónd b─ânuie┼čti c─â asta este cauza apari┼úiei lor, bea ap─â ┼či ├«n urm─âtoarea or─â ar trebui s─â se opreasc─â.

Unele viitoare m─âmici sunt tentate s─â reduc─â lichidele c├ónd observ─â c─â au m├óinile ┼či picioarele umflate din cauza reten┼úiei de ap─â. Evit─â s─â faci la fel! Umflarea membrelor se ├«nt├ómpl─â oricum ├«n timpul sarcinii, cu at├ót mai mult dac─â nu reduci aportul de sare.

Semnele deshidrat─ârii sunt usc─âciunea gurii, pierderea echilibrului, sl─âbiciunea, oboseala ┼či ame┼úeala.