Hemoroizii în sarcină au remediu! Medicul specialist Carmen Cheleş ne învaţă cum pot fi preveniţi

3 gravida legume jpg jpeg

Hemoroizii apar frecvent în sarcină, mai ales în ultimul trimestru, dar şi în timpul travaliului sau la puţin timp după naştere. Deşi aceştia nu afectează evoluţia fătului, e bine să îi prevenim sau să îi tratăm, recomandă medicul specialist ginecolog-obstetrician Carmen Cheleş, de la Clinica Medicum, Bucureşti.

Deşi este un subiect pe care mulţi îl evită, hemoroizii reprezintă o problemă reală în viaţa de zi cu zi a multora şi un inconvenient constant în sarcină. Medicul obstetrician-ginecolog Carmen Cheleş atrage atenţia că peste 30% dintre gravide suferă din pricina hemoroizilor. Umflături sau, altfel spus, îngroşări ale vaselor de sânge de la nivelul anusului, aceştia pot fi interni sau externi. Dimensiunea lor diferă – pot fi de câţiva milimetri până la câţiva centimetri. Multe femei se confruntă pentru prima dată cu hemoroizi în timpul sarcinii. În cazul în care au avut şi înainte, odată cu instalarea sarcinii şi, în special în ultimul trimestru, hemoroizii vor mări gradul de disconfort.

De ce apar

Creşterea în volum a uterului generează presiune pe vasele sangvine mari, aflate pe peretele posterior al abdomenului, şi îngreunează circulaţia sângelui. De altfel, hemoroizii în sarcină apar în acelaşi mod

cu varicele. În acest caz, se recomandă, pe cât posibil, statul culcat pe partea laterală stângă, pentru a evita apăsarea uterului pe vasele sangvine. O altă cauză este încetinirea tranzitului intestinal şi apariţia

constipaţiei, care determină presiune crescută în momentul golirii intestinului. Este important ca scaunul să aibă o consistenţă moderată.

De ajutor în acest sens sunt dieta bogată în fibre şi consumul mare de lichide. Pot fi utilizate şi laxative, în cazuri excepţionale, acestea putând face mai mult rău decât bine, dacă sunt administrate pe termen lung. De asemenea, hemoroizii pot apărea în sarcină din cauza nivelului crescut de progesteron asociat sarcinii. Acesta favorizează relaxarea şi umflarea cu uşurinţă a pereţilor venelor.

Metode de tratament

Medicul specialist enumeră câteva soluţii detratament utile în caz de hemoroizi. Astfel, este indicat să utilizăm şerveţelele umede speciale pentru toaleta locală, mai ales după scaun, să efectuăm băi de şezut

călduţe, să aplicăm pungi cu gheaţă, pentru ameliorarea simptomelor, şi să facem exerciţii Kegel pentru întărirea musculaturii. În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, acesta trebuie să fie prescris de medic, şi poate fi: laxativ, antiinflamator local, cu efect antidurere, homeopat. În anumite cazuri, intervenţia chirurgicală este soluţia optimă de tratament.

Bine de ştiut!

Hemoroizii care apar în sarcină nu trebuie neglijaţi, pentru că pot genera complicaţii.

Pot fi preveniţi

Constipaţia, cauză a hemoroizilor, poate fi prevenită prin consumul unei cantităţi adecvate de fibre: legume, fructe, cereale integrale, seminţe şi nuci. O altă măsură benefică preventivă este hidratarea corectă.

Se recomandă şi evitarea efortului în timpul golirii intestinului. De asemenea, sunt indicate mişcarea moderată şi exerciţiile fizice uşoare. Este bine să se evite statul prelungit pe scaun.

Sfatul specialistului

Dr. Carmen Cheleş, medic specialist

Clinica Medicum, Bucureşti, 0740.212.415

2 carmen cheles jpg jpeg

Hemoroizii sunt vene dilatate (varice), situate în interiorul sau în afara anusului, şi pot fi interni sau externi. Cele mai comune cauze sunt constipaţia, creşterea volumului de sânge în sarcină (hipervolemie), creşterea presiunii intraabdominale cauzată de volumul uterului, schimbările hormonale, care modifică peristaltica intestinală şi relaxează pereţii venoşi, statul prelungit pe scaun sau în picioare. Este important să nu ignorăm această problemă, deoarece complicaţiile – tromboza, încarcerarea – necesită, de multe ori, tratament chirurgical. De aceea, este recomandat ca orice gravidă care suferă de constipaţie sau hemoroizi să discute cu medicul curant despre soluţii de prevenţie şi tratament.