Gingii care sângerează pe durata sarcinii? Iată ce soluţii ai!

1 gravida jpg jpeg

Statisticile indică faptul că jumătate dintre femeile gravide se confruntă pe durata sarcinii cu gingii care sângerează, cauza principală fiind nivelul crescut de progesteron, un hormon care, printre altele, favorizează înmulţirea bacteriilor ce sensibilizează gingiile.

Din cauza sensibilităţii crescute de la nivel gingival şi a înmulâirii bacteriilor apare inflamaţia care favorizează sângerarea la periaj.  În unele cazuri, gingiile se umflă, aceste manifestări fiind simtomele gingivitei de sarcină care apare, de obicei, după a doua lună de sarcină.

Igienă riguroasă în fiecare zi

Respectarea igienei riguroase este obligatorie pentru a combate gingivita de sarcină. Pentru spaţiile inerdentare se foloseşte aţa dentară, iar periajul cu periuţa de dinţi ar trebui să se facă după fiecare masă, prin mişcări delicate utilizând o pastă de dinţi antitartru. De asemenea, este utilă folosirea apei de gură care reuşeşte să distrugă bateriile la care nu se ajunge altfel. Când iei masă fără să ai posibilitate să te speli pe dinţi, este util să foloseşti ca măsură de urgenţă o gumă cu xilitol, care sporeşte secreţia salivară şi curăţă dinţii, inhibând placa dentară.

Voma din primele luni de sarcină afectează dantura

Dacă aveţi greţuri însoţite de vomă, este obligatoriu să neutralizaţi aciditatea cauzată la nivelul gurii clătindu-vă imediat. Alimentaţia trebuie să fie formată din alimente sănătoase, în special cele bogate în vitamine din complexul B. Un remediu de utilizat acasă este clătirea gurii cu o soluţie pe bază de  sare, obţinută din o linguriţă de sare la 1 cană de apă calduţă. Dacă preferi să rezolvi problema la stomatolog, ţi se va recomanda deratraj blând, fără traumatizarea gingiilor, prentru îndepărtarea plăcii bacteriene.