Fumatul nu este compatibil cu sarcina

1 2 jpg jpeg

Specialiştii avertizează că fumatul în timpul sarcinii este extrem de dăunător, atât pentru mamă, cât şi pentru făt, indiferent de stadiul de dezvoltare. Păcat că sfaturile acestora nu ajung până la urechile femeilor care se supun, conştient sau nu, unor riscuri enorme. Iată ce arată studiile!

Creşte riscul de tulburări respiratorii

Femeile care fumează în timpul sarcinii îşi expun bebeluşii unor grave probleme cardiovasculare şi pulmonare. Un nou studiu care a inclus peste 1.000 de copii participanţi demonstrează cum fumul de ţigară afectează fătul, modificându-i ADN-ul şi expunându-l la dezechilibre pulmonare grave, inclusiv la astm. În cercetările din timpul studiilor, copiii din 13 comunităţi ale Californiei de Sud au fost examinaţi pulmonar. Peste 10% dintre copiii expuşi fumatului matern au prezentat mai târziu afecţiuni respiratorii.

Ţigările pot duce la avort

Din cauza cantităţii mari de nicotină şi monoxid de carbon, fumatul poate determina tulburări în oxigenarea fătului (denumită medical hipoxie fetală). În general, femeile care fumează mai mult de cinci ţigări pe zi sunt expuse riscului de avort sau naşteri premature. De asemenea, la copiii născuţi din mame fumătoare sau care au fost expuse constant fumului de ţigară în timpul sarcinii (fumat pasiv) s-a constatat frecvent o greutate mică a fătului la naştere. Trebuie ştiut că un copil născut prematur sau subdezvoltat

va fi mereu mai sensibil şi mai predispus la boli grave.

Sindromul morţii subite, mai des la copiii afectaţi de fumat

Copiii născuţi prematur, cu mame care au fumat în timpul sarcinii, au un risc mai mare de a muri din cauza sindromului morţii subite, potrivit unui studiu al Universităţii Calgary. Sindromul morţii subite nu este detectabil, nu are simptome, nu se tratează şi apare la copiii cu vârste până într-un an. Specialiştii consideră că este o inadaptabilitate a copilului la noul mediu de viaţă, care apare la copiii dezvoltaţi incorect sau incomplet.