Este permis sexul în timpul sarcinii?

1 2 jpg jpeg

Când se recomandă abstinenţa

├Än unele situa┼úii, medicii recomand─â femeii gravide abstinen┼ú─â, pentru excluderea unor eventuale riscuri. Astfel, ├«n sarcin─â sunt contraindicate rela┼úiile sexuale atunci c├ónd exist─â s├ónger─âri vaginale, risc de avort spontan sau de na┼čtere prematur─â, complica┼úii precum placenta praevia (inserarea joas─â a placentei), sarcin─â multipl─â (gemeni, triple┼úi), rupere prematur─â de membrane, contrac┼úii sau dilatarea colului uterin. De asemenea, se recomand─â abstinen┼ú─â ├«n cazul ├«n care partenerul este purt─âtor al unei boli transmisibile sexual.

Libidoul este afectat de modific─ârile hormonale

Este bine s─â ┼čti┼úi c─â ├«n timpul celor 9 luni de sarcin─â, libidoul femeii variaz─â din cauze hormonale. Astfel, primul trimestru de sarcin─â este marcat mai ales de oboseal─â, gre┼úuri matinale, iar s├ónii se m─âresc ┼či devin durero┼či la atingere, cee ce poate explica de ce ├«n aceast─â perioad─â viitoarei mame nu prea ├«i prea ├«i st─â g├óndul la sex. ├Än schimb, ├«n trimestrul doi, la cele mai multe femei, dorin┼úa sexual─â cre┼čte. ├Än plus, transform─ârile specifice sarcinii, precum cre┼čterea fluxului sanguin ├«n zona pelvian─â, ├«i pot accentua femeii senza┼úiile pl─âcute din timpul contactului sexual. Cu c├ót sarcina se apropie de termen, dorin┼úa sexual─â poate sc─âdea ├«n cazul ambilor parteneri.

Este riscant pentru bebe?

Uneori, b─ârba┼úii se tem ca nu cumva actul sexual s─â d─âuneze f─âtului, lucru ce le inhib─â dorin┼úa sexual─â. O astfel de temere este nejustificat─â, spun medicii, deoarece copilul este protejat de sacul amniotic, de pere┼úii uterului ┼či de mucusul ce astup─â colul uterin. Un alt mit este c─â rela┼úiile sexuale ar gr─âbi travaliul. Nu exist─â dovezi suficiente care s─â arate c─â actul sexual ar declan┼ča travaliul, cu toate c─â gesturi precum m├óng├óierea s├ónilor pot favoriza eliberarea oxitocinei, hormon implicat ├«n producerea contrac┼úiilor uterine.

Ce poziţii nu sunt indicate

Pe m─âsur─â ce burtica se m─âre┼čte, este nevoie de g─âsirea unor pozi┼úii comode, care s─â nu o suprasolicite pe viitoarea mam─â. Astfel, o pozi┼úie confortabil─â pentru partener─â este unul l├óng─â cel─âlalt sau femeia deasupra b─ârbatului. Evita┼úi acele pozi┼úii care preseaz─â abdomenul ei sau pe cele prea solicitante. Este posibil ca ea s─â evite acum unele gesturi care ├«nainte ├«i f─âceau pl─âcere. Astfel, din cauza cre┼čterii sensibilit─â┼úii sf├órcurilor, se poate ca ea s─â evite s─â-i fie atin┼či s├ónii. Pentru ca el s─â nu perceap─â acest gest ca pe o respingere, ea trebuie s─â ├«i explice motivele ┼či s─â ├«i arate partenerului alte moduri care o excit─â. Tot din cauza schimb─ârilor hormonale, lubrifierea poate fi mai sc─âzut─â. Un preludiu ceva mai lung v─â poate fi de ajutor ├«n aceast─â situa┼úie.

Este foarte important ca am├óndoi s─â fi┼úi mai aten┼úi ┼či mai ├«n┼úeleg─âtori ├«n aceast─â perioad─â, pentru ca niciunul dintre voi s─â nu se simt─â neglijat sau s─â acumuleze frustr─âri. Astfel, el trebuie s─â ┼úin─â cont de transform─ârile fizice ┼či emo┼úionale care ├«i pot sc─âdea partenerei apetitul sexual. Prin urmare, viitorul t─âtic trebuie s─â aib─â mai mult─â r─âbdare, iar atunci c├ónd ea nu este ├«n dispozi┼úia necesar─â pentru a face dragoste, el trebuie s─â ├«n┼úeleag─â c─â motivele ei sunt c├ót se poate de justificate. ├Än schimb, este o bun─â ocazie s─â redescoperi┼úi ├«mpreun─â m├óng├óierile, s─ârut─ârile, ├«mbr─â┼úi┼č─ârile ┼či gesturile tandre care ├«nt─âresc afec┼úiunea dintre voi.