Durerile de spate in sarcina: 7 din 10 gravide sunt afectate

1 durerile de spate in sarcina jpg jpeg

Problema spinoasa cu care se confrunta multe femei, durerile de spate in sarcina afecteaza pana la 7 femei din 10, iar disconfortul poate fi resimtit si dupa nastere.

Specialistii sugereaza ca durerile de spate in sarcina se intensifica in luna a 7-a, mai precis la inceputul celui de-al treilea trimestru. Multe femei se confrunta cu aceasta neplacere, insa cele care au avut probleme la coloana vertebrala si inainte de a ramane insarcinate sunt mai predispuse.

Durerile de acest gen sunt parte din reactiile corpului unei femei in perioada de sarcina si reprezinta un lucru normal, tinand cont de modificarile fizice si hormonale, ce apar in timpul celor 3 trimestre de sarcina.

De ce apar durerile de spate in sarcina

Principala cauza a disconfortului resimtit la nivelul spatelui si nu numai are legatura cu modificarile hormonale aparute in timpul sarcinii. Hormonii au rolul de a usura procesul care include sarcina, nasterea si alaptarea. De aceea ei sunt prezenti si dupa ce femeile nasc pentru a putea sa alapteze si sa il ajute pe cel mic sa se dezvolte. Acesti hormoni – oxitocina, prolactina, relaxina – nu dispar imediat dupa nastere. Sunt prezenti, in cantitate destul de mare, pana la 3-4 luni dupa nastere.

Kilogramele in plus. Cresterea in greutate este unul dintre factorii principali care determina dureri de spate in sarcina. Lucrurile se complica daca greutatea depaseste 15 kilograme peste cea initiala, deoarece durerile se intensifica si pot favoriza declansarea unor afectiuni mai importante.

Modificarea centrului de greutate. Dilatarea uterului si cresterea in volum a abdomenului duc la modificarea centrului de greutate al unei femei insarcinate. Ce inseamna acest lucru? Simplu: schimbarea posturii si pozitiei corpului, care determina dureri la nivelul coloanei vertebrale si un risc crescut de impiedicare ori cadere.

Bine de stiut!

O durere de spate persistenta, insotita de crampe sau care radiaza spre picioare, anus, zona genitala, trebuia analizata si atent evaluata de un medic specialist. Exista unele medicamente care amelioreaza starea de sanatate, insa nu pot fi administrate dupa ureche. Fara indicatii clare de la medic, medicamentele cu efect calmant pot fi extrem de daunatoare bebelusului.

Citeste mai multe despre durerile de spate in sarcina:

Cu ce probleme te poti confrunta in sarcina:

10 sfaturi pentru a evita durerile de spate in sarcina