De ce trebuie să ia gravidele Omega-3

1 2 jpg jpeg

Se spune de multă vreme că Omega-3 trebuie recomandată în perioada sarcinii, pentru că are un rol crucial în dezvoltarea creierului la bebeluşi, însă mulţi medici omit să prescrie Omega-3 gravidelor.

E adevărat, cele mai multe femei însărcinate sunt sfătuite să ia multivitamine, care conţin şi o cantitate variată de Omega-3, însă nu suficient.

De aceea, la fel ca acidul folic, obligatoriu în sarcină, care intervine în sinteza ADN-ului şi previne anomaliile sistemului nervos, şi aceşti acizi graşi trebuie incluşi în dieta zilnică a gravidelor.

1 2 jpg jpeg

Bun şi pentru mamele care alăptează

Acizii graşi Omega-3 fac parte din familia acizilor graşi esenţiali polinesaturaţi. Cele mai multe beneficii le aduc acizii graşi EPA (acid eicosapentenoic) şi DHA (acid docosahexaenoic), care deşi interacţionează şi lucrează împreună în corp, s-a descoperit că fiecare vine cu beneficii unice.

EPA protejează inima, sistemul imunitar şi ajută corpul să lupte cu inflamaţiile. DHA susţine buna dezvoltare a creierului, a ochilor şi a sistemului nervos central.

1 2 jpg jpeg

Împreună sunt de o importanţă crucială pentru gravide şi pentru mamele care alăptează.

Se crede că Omega-3 ajută şi la stimularea secreţiei de lapte. Mai mult, mamele care includ acest tip de acizi graşi esenţiali în dietă, se pot bucura de efecte pozitive în dezvoltarea cognitivă şi vizuală a bebeluşilor.

Important!

Alte studii ample au arătat că un consum ridicat de acizi graşi esenţiali Omega-3 contribuie la reducerea riscului de apariţie a alergiilor la copii mici.

Previne naşterea prematură

În timpul sarcinii, Omega-3 previne travaliul prematur şi scade riscul de preeclampsie. Mai mult, poate contribui la creşterea în greutate a fătului.

Pe de altă parte, deficienţa de Omega-3 predispune viitoarea mamă la depresie. Acest lucru explică de ce apar tulburările de dispoziţie în perioada postpartum.

În ce alimente găseşti Omega-3

Cele mai bune surse de acizi EPA şi DHA se găsesc în peşti precum somon, ton, sardine, anşoa şi hering.

2 jpg jpeg

Din păcate, mulţi se plâng că nu mai ştiu ce peşte să consume, în special în perioada sarcinii, de teama cantităţii de mercur prezentă în peşti. Din acest considerent, se recomandă ca în cele nouă luni să se consume suplimente cu ulei de peşte.

Doza recomandată zilnic este de aproximativ 1.000 de mg de acizi graşi Omega-3.