De ce este mai riscantă sarcina după 35 de ani

1 2 jpg jpeg

Tot mai multe femei aleg să devină mame mai târziu, atunci când au o situaţie materială şi profesională mai stabilă. Medicii atrag însă atenţia că, în cazul sarcinii târzii, este nevoie de mai multe precauţii, pentru evitarea eventualelor probleme care pot apărea la mamă şi la copil. În cazul sarcinii apărute după 35 de ani, este nevoie de o monitorizare medicală mai atentă, printr-o serie de analize de sânge, ecografii şi prin unele teste specifice, precum amniocenteza.

Gravida are un risc mai mare de hipertensiune

Hipertensiunea arterială şi diabetul gestaţional sunt câteva dintre complicaţiile posibile la gravida cu vârsta peste 35 de ani. Hipertensiunea mamei este riscantă şi pentru făt, deoarece poate reduce fluxul de sânge către placentă. În absenţa diagnosticării şi tratării diabetului gestaţional, copilul este mai expus riscului de a deveni obez sau de a face diabet zaharat. La acestea se adaugă modificările de adaptare a corpului femeii. Avortul spontan, inserarea joasă a placentei (placenta previa) şi dezlipirea placentei sunt, de asemenea, mai frecvente la gravidele peste 35 de ani. Operaţia de cezariană este mai des recomandată în cazul sarcinii la vârste înaintate, mai ales dacă există şi alte complicaţii.

Atenţie la anomaliile cromozomiale!

Vârsta înaintată a mamei este asociată şi cu o probabilitate mai mare de apariţie la copil a anomaliilor cromozomiale, precum sindromul Down. Cea mai cunoscută modificare pe care o implică o sarcină apărută la o vârstă mai mare de 35 de ani este creşterea riscului de apariţie a malformaţiilor genetice, în special a sindromului Down (trisomia 21). Bolile genetice sau anomaliile cromozomiale sunt diagnosticate prin analize invazive precum amniocenteza. Testul presupune recoltarea de lichid amniotic şi se efectuează între săptămânile 16 şi 18.

Riscul de sindrom Down creşte odată cu vârsta mamei

20 - 1 din 1.526

25 - 1 din 1.351

30 - 1 din 894

32 - 1 din 658

34 - 1 din 445

36 - 1 din 280

38 - 1 din 167

40 - 1 din 96

42 - 1 din 55

44 - 1 din 30