De câte ecografii este nevoie în sarcină

1 2 jpg jpeg

În general, medicii consideră că două ecografii sunt suficiente, una după 12 săptămâni de sarcină şi alta după săptămâna a 20-a. Doar în cazul în care mama este hipertensivă, are diabet de tip 2 sau diverse alte boli, e bine ca ecografiile să fie mai dese.

Studii recente arată că în timpul sarcinii o femeie poate face până la cinci ecografii, fără ca acest lucru să influenţeze sănătatea copilului.

De ce sunt indicate ecografiile în sarcină?

  • Pentru a confirma prezenţa sarcinii şi localizarea fetusului (la unele femei, sarcina se dezvoltă în afara uterului)
  • Pentru a afla numărul de copii aflaţi în uter şi sexul lor
  • Pentru a evalua ritmul de creştere şi a monitoriza pulsul copilului
  • Pentru a detecta eventualele probleme ale placentei
  • Pentru a identifica potenţialele malformaţii

Ce este ecografia morfologică?

Este bine ca între săptămâna a 21-a şi a 24-a de sarcină să fie efectuată o ecografie morfologică. Principalul motiv pentru care e recomandată este cercetarea atentă a fătului, pentru ca medicul şi mama să se asigure că nu există malformaţii (absenţa unor membre, anomalii cromozomiale, probleme cardiace sau renale). În acest moment al sarcinii, fătul este suficient de mare pentru a i se putea observa bine structura corpului (inima, rinichii, oasele etc.) şi mişcările membrelor. Tot în timpul acestei ecografii, medicul măsoară copilul, pentru a determina evoluţia dimensiunilor sale la naştere, controlează starea placentei şi cantitatea de lichid amniotic.

Specialiştii recomandă ca viitoarele mame să discute cu medicii lor despre numărul necesar de ecografii, în funcţie atât de starea lor de sănătate, cât şi de a copilului, pentru a lua împreună cele mai potrivite decizii.