Cum te recuperezi după cezariană

1 2 jpg jpeg

Cum te recuperezi după cezariană - mişcarea te ajută

După ce te trezeşti din anestezie, este indicat să respiri adânc şi să-ţi mişti picioarele. Ai grijă să nu faci mişcări bruşte. În primele 24 de ore de la operaţie, îţi vor fi scoase perfuzia şi sonda urinară.

Tot acum, medicii spun că este bine să te ridici din pat. Poţi face scurte plimbări prin salon, căci te ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Astfel, este evitat riscul formării de cheaguri de sânge.

Cum te recuperezi după cezariană - ai grijă de cicatrice

Timp de şase săptămâni după ce ai trecut prin operaţia de cezariană, este recomandat să faci duş, nu baie, ca să protejezi mai bine zona tăieturii. Dacă apar simptome neplăcute, cum ar fi febră sau inflamarea şi supurarea plăgii, trebuie să consulţi de urgenţă un medic, întrucât acesta este semn de infecţie.

După intervenţia chirurgicală, scurgerile vaginale sunt abundente mai ales în primele zile, după care încep să se reducă, treptat. Pentru igiena locală, este indicat să utilizezi o soluţie antiseptică, de două ori pe zi. Dacă medicul recomandă, poţi face şi irigaţii vaginale.

Cum te recuperezi după cezariană - reluarea activităţilor

Durerile din zona cicatricei sunt mai pronunţate în primele săptămâni după cezariană. Firele îţi vor fi scoase la un interval de 7-10 zile de la intervenţia care prespune două incizii, una la nivelul abdomenului şi una la nivelul uterului.

După aceste zile, mama se poate reîntoarce, uşor, uşor la activităţile de zi cu zi. Însă nu trebuie să depună efort intens în următoarele două luni. Iar sportul este recomandat abia după ce au trecut 4-5 luni de la intervenţie.