Cum se împacă cele noua luni cu stomatologul?

1 2 jpg jpeg

La carte scrie astfel: problemele legate de dantură ar trebui rezolvate înainte de a rămâne însărcinată, prin controale regulate, la 6 luni. Practic însă, acesta este un lucru nu atât de uşor de îndeplinit în toate cazurile.

Şi mai este un aspect: oricât de sănătoasă îţi este dantura înaintea sarcinii, schimbările hormonale din această perioadă pot produce diferite neplăceri: gingivită de sarcină (din cauza creşterii nivelului de progesteron şi de estrogen – hormoni feminini), „tumoarea” de sarcină, demineralizări ale smalţului şi carii (provocate de faptul că o parte din rezervele de calciu şi de fluor ale mamei sunt consumate de făt).

În plus, femeia însărcinată are o predispoziţie pentru acumularea de tartru şi de placă bacteriană, favorizate de compoziţia în schimbare a salivei. Anestezia, doar cu xilină şi în al doilea trimestru Atunci când apar probleme, vizita la stomatolog este esenţială. „Orice procedură care nu necesită anestezie este permisă în timpul sarcinii”, subliniază medicul Cristina Munteanu, de la clinica stomatologică Dental Praxis, din Bucureşti.

Totuşi, şi anestezia (dar cu xilină, nu cu substanţe vasoconstrictoare, periculoase pentru făt) este permisă în sarcina. Nu şi în primul trimestru, când există risc de avort spontan şi de apariţie a malformaţiilor congenitale, precum şi în ultimul trimestru, când anestezia poate provoca naştere prematură.

Antibioticele, anestezicele şi antiinflamatoare (necesare în abcese dentare, obturaţii coronare şi tratamente de canal) sunt pe lista neagră a substanţelor interzise în sarcină.

Află mai multe pe clickpentrufemei.ro