Cum se acordă prima notă a copilului

1 2 jpg jpeg

Încă din primele minute de viaţă, bebeluşul i se evaluează starea de sănătate luându-se în calcul 5 parametri: tonusul muscular, pulsul, reacţiile spontane ale feţei, culoarea pielii şi respiraţia. Pentru fiecare parametru se acordă o notă de la 0 la 2.

Ulterior se însumează fiecare notă. „Un scor Apgar peste 7 este un semn că nou-născutul se adaptează bine condiţiilor extrauterine. Un scor mai mic va necesita intervenţie medicală din partea echipei de neonatologie pentru echilibrarea cardio-circulatorie şi respiratorie a nou-născutului“, afirmă dr. Mădălina Oniceanu, medic specialist pediatrie Hyperclinica MedLife, Constanţa. Tonusul muscular Primele reflexe ale nou-născutului sunt respiraţia, plânsul, suptul şi înghiţitul. De asemenea, un aspect foarte important este faptul că bebeluşul ştie să se târască fiind pus pe burtă cu mâinile sub picioare. Astfel, dacă fătul are reflexe, i se va acorda 2 puncte. Manifestarea parţială a reflexelor se vor evalua cu 1 punct, iar lipsa lor cu 0 puncte. Pulsul Micuţii care au mai mult de 100 de bătăi cardiace pe minut primesc 2 puncte, iar cei cu mai puţin de 100, 1 punct. Lipsa pulsului la naştere va fi evaluată cu 0 puncte. Reacţiile spontane ale feţei Nou-născutul va reacţiona la schimbarea de mediu prin plânset şi diferite mimici ale feţei, precum şi prin tuse sau strănut. Dacă există reacţii spontane ale feţei, bebeluşul va primi 2 puncte. Culoarea pielii Un bebeluş sănătos va avea pielea de culoarea roz şi va primi 2 puncte. Un nou-născut cu o culoarea a pielii vineţie va fi evaluat cu 1 punct, iar micuţii cu toată pielea palidă, cu nuanţe gri, primesc 0 puncte. Respiraţia Plânsul copilului spune multe despre starea sa de sănătate. Dacă la expulzie fătul ţipă cu putere şi respiră normal înseamnă că este sănătos. Un scâncet la naştere va fi evaluat cu 1 punct, iar un bebeluş care nu scoate niciun sunet va primi 0 puncte. Ce arată Scor Apgar 10, 9, 8 indică faptul că nou-născutul este sănătos şi nu necesită îngrijiri speciale.

Scor Apgar 6, 7 anunţă că bebeluşul are nevoie de terapie cu oxigen sau medicaţie din cauza hipoglicemiei sau a hipocalcemiei. După 5 minute, starea de sănătate a nou/născutului va fi reevaluată.

Scor Apgar 5 sau mai mic de 5 indică faptul că bebeluşul are nevoie de resuscitare, reanimare sau terapie intensivă. După acordarea primului ajutor, nou-născutul va fi din nou evaluat.

Ştiai că...

...numele primei note a bebeluşului poartă numele medicului care a creat-o, Victoria Apgar?