Cum interpretezi mişcările fătului

1 2 jpg jpeg

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale sarcinii sunt mişcările fetale. Chiar dacă fătul este de mărimea unui bob de mazăre la 8 săptămâni de viaţă intrauterină, el are dezvoltate mâinile şi picioarele astfel încât să se poată mişca. Cu toate acestea, mic fiind, loviturile lui se vor face simţite abia în trimestrul al doilea de sarcină, adică între săptămâna 18 şi 22. Cum se simt Pentru că orice sarcină este unică, fiecare gravidă simte în mod diferit mişcările fătului. Printre cele mai cunoscute senzaţii se numără: fluturii în stomac, balonarea, bulele de aer, foamea, peşte care înoată şi vibraţii uşoare.

Adesea, gravida confundă prima mişcare fetală cu anumite stări fiziologice. Abia la a doua sau la a treia bătaie, mama poate să-şi dea seama că micuţul ei este activ în burtică. Femeile aflate la a doua sau a treia sarcină, dar şi cele care sunt slabe, pot simţi mişcările fetale mai devreme, adică prin săptămânile 16-18.

Începând cu luna a cincea, mişcările nu vor fi deloc delicate, dimpotrivă, vei simţi cum se învârte prin uter, cum loveşte pereţii uterini sau chiar cum sughite.

Din luna a şasea vei putea vedea pe burtă urme de picior sau de mână. Pe la mijlocul lunii a opta, va fi activ la zgomote puternice, dovadă a faptului că aude. Cu câteva săptămâni înainte de naştere, fătul se va mişca mai puţin, deoarece spaţiul va deveni limitat, datorită creşterii sale în greutate.

Ca orice fiinţă umană, şi bebeluşii sunt diferiţi, de aceea nu se poate face o comparaţie între ritmurile lor de dezvoltare. Unii sunt activi în burtă, alţii, dimpotrivă, sunt mai leneşi. Din momentul în care s-a făcut simţit, fătul se mişcă, de obicei, în aceeaşi perioadă a zilei.

La început, mişcările nu se vor resimţi zilnic. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, intensitatea bătăilor fetale va creşte şi acestea se vor simţi de câteva ori pe zi. În general, fătul se mişcă aproximativ de 30 de ori pe oră, timp în care „înoată” în lichidul amniotic. Este bine de ştiut că nu toate mişcările fătului vor fi resimţite de mamă.

În timul zilei, loviturile fetale pot fi mai mici în intensitate, deoarece bebeluşul poate să doarmă. El devine mai activ intervalul orar 21.00-01.00, atunci când scade nivelul glicemiei gravidei.

Cum monitorizezi mişcările

După ce ai simţit mişcările bebeluşului, vei vedea că în fiecare zi, aproximativ la aceleaşi ore, el va fi activ. Pentru a fi atentă la bătăile

fetale, stai relaxată, întinsă pe partea stângă. În felul acesta, circulaţia sangvină are un flux normal şi favorizează energia necesară bebeluşului pentru a fi activ.

Un bebeluş sănătos se mişcă de aproximativ 10 ori în 2 ore. Există şi momente când fătul este mai liniştit, ceea ce nu ar trebui să te îngrijoreze. Îţi poţi pune semne de întrebare despre sănătatea bebeluşului doar atunci când nu îi vei simţi mişcările câteva ore. În acest caz, adresează-te de urgenţă medicului.

În trimestrul al treilea de sarcină este bine să monitorizezi frecvent mişcările fătului. În cazul mamelor cu probleme medicale (boli cronice, complicaţii ale sarcinii), medicul poate recomanda efectuarea testului nonstres la fiecare 2 săptămâni. Acesta monitorizează bătăile inimii copilului, ca răspuns la mişcările sale.

INFO: Dacă vrei să resimţi mai intens mişcările fătului, te poţi întinde pe spate sau pe o parte, după ce ai mâncat ceva dulce.