Cum decurge o na┼čtere natural─â

1 2 jpg jpeg

Chiar dac─â ast─âzi cezariana adun─â tot mai multe adepte, ├«nc─â mai exist─â femei curajoase care accept durerea ┼či aleg na┼čterea natural─â. Aceasta este una dintre cele mai vechi metode de a aduce pe lume un copil. Organismul femeii este programat genetic s─â fac─â fa┼ú─â na┼čterii.

are loc ├«n mai multe faze sau etape, care corespund ┼či celor ale travaliului, acesta este momentul ├«n care se rupe apa ┼či ├«ncep contrac┼úiile premergatoare na┼čterii propriu zise.

Na┼čterea natural─â ├«ncepe cu pretravaliu. Aceast─â etap─â ├«ncepe cu c├óteva s─âpt─âm├óni ├«nainte de na┼čtere. Este perioada ├«n care f─âtul se preg─âte┼čte de na┼čtere. Prin pozi┼úionarea corect─â, cu capul ├«n jos, spre vagin.

Cre┼čterea ├«n frecven┼ú─â a contrac┼úiilor anun┼ú─â deja intrararea ├«n travaliul activ ┼či ├«nceperea na┼čterii. Aceast─â etap─â se ├«ncheie ├«n momentul ├«n care colul se dilat─â suficient de mult pentru a fi apt de na┼čtere, iar contrac┼úiile apar din ce ├«n ce mai des ┼či sunt mai puternice.

Aceast─â etap─â este marcat─â prin ├«mpingerea ┼či expulzarea bebelu┼čului. Contrac┼úiile devin din ce ├«n ce mai energice ┼či dureaz─â ├«ntre 50 ┼či 90 de secunde ┼či apar o dat─â la 2-5 minute. ├Än aceast─â etap─â pot ap─ârea ┼či complica┼úii, de aceea, exist─â riscul impunerii unor interven┼úii chirurgicale precum epiziotomie sau chiar cezarian─â. De┼či na┼čterea ├«n sine este un proces dureros, durerea poate fi amplificat─â sau ameliorat─â ├«n func┼úie de pozi┼úia ├«n care st─â bebelu┼čul.

Chiar dac─â copilul a fost expulzat, na┼čterea nu s-a ├«ncheiat. Contrac┼úiile mai pot continua ┼či dup─â ce bebelusul a fost n─âscut. Ele apar ca urmare a desprinderii placentei din uter ┼či tendin┼úei organismului de a o elimina din corp. Expulzia placentei are loc ├«n mod natural, f─âr─â interven┼úie medical, iar evacuarea ei ar putea prezenta ┼či urme de s├ónge. Na┼čterea se consider─â ├«ncheiat─â la aproximativ 2 ore dup─â expulzia bebelu┼čului.

Na┼čterea natural─â nu presupune t─âieturi ├«n peretele uterin, ceea ce face ca ├«n cazul unor sarcini ulterioare riscurile s─â fie mai mici dec├ót ├«n cazul unei a doua sau a treia cezariene. Aceast─â metod─â prezint─â un risc foarte mic de complica┼úii, iar recuperarea este mult mai rapid─â.

De asemenea, na┼čterea natural este ultimul pas ├«n procesul de maturizare al pl─âm├ónilor copilului. Este dovedit faptul c─â bebelu┼čii care vin pe lume pe cale natural─â au un risc mult mai mic de a face afec┼úiuni respiratorii comparativ cu cei n─âscu┼úi prin cezarian─â.