Cum ai grijă de sănătatea orală în timpul sarcinii

1 2 jpg jpeg

Creşterea nivelului de hormoni din timpul sarcinii modifică placa şi bacteriile de la nivelul acesteia, cauzând umflarea, înroşirea, sângerarea gingiei şi reţinerea resturilor alimentare. Astfel vizitele la stomatolog în timpul sarcinii sunt esenţiale pentru a evita infecţiile orale, cum ar fi gingivita de sarcină care favorizează înmulţirea plăcii bacteriene şi duce la distrugerea ligamentelor ce ţin dinţii în os, care e baza tuturor celorlalte formaţiuni anatomice.

„Este indicat să-ţi faci un consult amănunţit înainte de a rămâne însărcinată, pentru a rezolva orice problemă ce necesită anestezie şi/sau radiografie“, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile. Specialistul recomandă ca înainte de sarcină să se facă un detartraj, periaj şi airflow, alături de examinarea gingiei şi plombarea (obturarea) cariilor.

2 jpg jpeg

În cele trei trimestre de sarcină

Important este ca în primul trimestru şi în a doua jumătate al celui de-al treilea trimestru să se evite pe cât posibil tratamentele stomalogice. În acest interval au loc cele mai importante momente în dezvoltarea organelor copilului şi este bine să nu expunem corpul la factori de risc şi stres suplimentar.

De asemenea, lucrările stomatologice nu sunt indicate nici pe perioada ultimului trimestru de sarcină, cu atât mai mult cu cât gravidei îi va fi tot mai dificil să stea întinsă pe spate.

„Femeile însărcinate ar trebui să facă obligatoriu igienizări de două ori în timpul sarcinii, pentru a evita gingivita de sarcină prin tratament local şi cariile, întrucât există risc de erupţii, microbii devin mai agresivi deoarece gravidele mănâncă mai des, iar astfel creşte şi riscul plăcii bacteriene. În primele trei luni nu se va face anestezie, cariile profunde care dau dureri se vor putea trata prin utilizarea unui pansament calmant, devitalizant. Este indicat să-şi perieze dinţii de două ori pe zi, dimineaţa şi seara înainte de culcare şi să se folosească aţă dentară. Recomandarea noastră este să nu treacă cu vederea sângerările şi iritaţiile gingivale şi să se prezinte la medic”, spune medicul Andra Custura.

Sfaturi pentru igiena dentară din timpul sarcinii – recomandate de medicul stomatolog Andra Custura

- o alimentaţie echilibrată - bogată în produse lactate, brânzeturi şi iaurt reprezintă o sursă foarte bună de minerale esenţiale care ajută la dezvoltarea dinţilor, gingiilor şi oaselor bebeluşului:

- în schimb consumul de dulciuri şi prăjituri ar trebui redus cât se poate de mult pentru a proteja dinţii, de asemenea şi mesele dese care cresc riscul de dezvoltare a cariilor dentare; - spălatul pe dinţi ar trebui realizat cu atât mai des cu cât şi mesele sunt mai dese;

- în cazul în care aveţi greţuri şi nu suportaţi pasta de dinţi, puteti să periaţi şi fără pastă sau să înlocuiţi pasta cu bicarbonat de sodiu sau cu o altă pastă de dinţi naturală care ar putea fi tolerată mai uşor. Nu te spăla pe dinţi imediat după ce ţi-a fost rău să nu atragi un nou episod de greţuri. Poţi în schimb clăti gura cu apă şi să speli dinţii după liniştirea stomacului;

- menţine-ţi circulaţia sângelui la cote normale, ţinându-ţi încrucişate picioarele şi uşor flexate atunci când stai pe scaun la dentist. Poţi folosi şi o pernă pentru mai mult confort.