Contracţiile: când sunt normale şi când nu

1 2 jpg jpeg

Contracţiile uterine nasc numeroase întrebări în rândul femeilor însărcinate. „Când apar?“, „Cât durează?“, „Cum le recunosc? “, „Când trebuie să intru în panică?“, „Când anunţă travaliul?“ Să începem cu puţină anatomie! Uterul, care este constituit în cea mai mare parte dintr-un muşchi, este locul unde se produc contracţiile în diverse momente, cum ar fi perioada ovulaţiei, după un contact sexual, dar mai ales în sarcină.

Pe tot parcursul celor nouă luni, uterul „lucrează“, antrenându-se pentru travaliul. Iată de ce este firesc să resimţi, chiar din primele săptămâni de sarcină, o încordare a muşchilor uterului. Cu toate acestea însă, multe gravide nu experimentează aceste contracţii, ci doar pe cele din timpul travaliului.

Apar involuntar sau după efort

Contracţiile normale, care nu ar trebui să îngrijoreze, sunt cele care pregătesc uterul pentru naştere. Acestea poartă numele de contracţii Braxton Hicks sau de „travaliu fals” şi se recunosc după următoarele caracteristici: apar la intervale neregulate, nu cresc în intensitate, nu sunt dureroase şi pot dispărea dacă gravida îşi schimbă poziţia, dacă merge sau dacă se relaxează.

Atâta vreme cât nu sunt dureroase şi nici regulate, astfel de contracţii nu pun niciun pericol sarcina, chiar dacă numărul lor este de 10-15 pe zi. Contracţiile Braxton Hicks pot apărea involuntar sau ca urmare a unui efort fizic (mers rapid, urcarea scărilor, ridicarea de obiecte grele, statul îndelung în picioare), după un contact sexual sau din cauza stresului, a deshidratării şi a emoţiilor puternice.

La cele mai multe gravide, contracţiile Braxton Hicks apar mai ales seara. Ca să le domoleşti, poţi încerca să: te întinzi pe partea stângă (pentru a evita compresia venei cave), respiră profund, fă o baie caldă (nu fierbinte!), pentru a te relaxa.

Pot anunţa un avort

Înainte de 37 de săptămâni de sarcină, contracţiile pot reprezenta însă şi o ameninţare de avort sau de naştere prematură. Astfel, mergi de urgenţă la medic în cazul în care contracţiile apar mai des pe patru într-o oră, sunt însoţite de presiune în zona pelvisului şi de durere în partea de jos a spatelui, dacă apar sângerări vaginale şi dacă se încetinesc mişcările fetale (mai puţin de zece în două ore).

La spital, medicul va efectua o serie de investigaţii, precum tocografia (măsurarea contracţiilor uterine cu ajutorul unor centuri elastice sensibile la presiune, care se montează pe abdomenul gravidei), ecografia transvaginală (pentru măsurarea lungimii colului uterin; acesta se scurtează înaintea naşterii) şi un test din secreţiile vaginale (determinarea fibronecitinei fetale), pentru evaluarea riscului de naştere prematură. În funcţie de gravitate, gravida poate rămâne la spital până la momentul naşterii.

Travaliu sau alarmă falsă?

Pentru că în luna a noua este posibil să ai şi contracţii Braxton Hicks, probabil te întrebi cum le deosebeşti de cele care anunţă adevăratul travaliul.

Momentul naşterii este precedat de unele semne. Printre acestea se numără durerile asemănătoare cu cele menstruale, presiunea abdominală, pierderea dopului gelatinos şi ruperea membranelor (care însă nu se produce la toate gravidele) şi apariţia contracţiilor.

Acestea din urmă se deosebesc de contracţiile normale prin următoarele caracteristici: apar la intervale regulate (la început la 20-30 de minute, iar acest interval scade), sunt mai lungi (până la 70 de secunde) şi sunt dureroase, iar disconfortul dat de ele nu cedează la modificarea poziţiei. În cazul în care contracţiile apar la interval de 5 minute, nu mai este niciun dubiu: naşterea va surveni cât de curând.

CITAT: Contracţii Braxton Hicks pot fi prezente sau nu pe toată perioada sarcinii.

Dr. Irina Stelea, medic primar obstetrică - ginecologie; competenţă colposcopie şi ecografie ginecologică şi obstetricală

Centrul Medical Mediclass

Contracţiile Braxton Hicks sunt sporadice şi se pot simţi de gravidă în toată perioada sarcinii sau deloc. Ele pot începe în a şasea săptămână, dar, cel mai frecvent, sunt resimţite cam de la mijlocul sarcinii şi apar frecvent după-amiaza sau seara.

Aceste contracţii sunt resimţite ca o încordare a muşchilor uterului la intervale neregulate sau ca o senzaţie de „stoarcere“ în abdomenul inferior, care dispare când femeia îşi schimbă poziţia corpului sau când merge.

Contracţiile din timpul travaliului, care anunţă naşterea apar la intervale regulate, devin din ce în ce mai dureroase pe măsură ce se apropie momentul naşterii, durează mai mult (între 30-70 secunde).

Dacă aceste contracţii apar înainte de termen (înainte de 37 de săptămâni), gravida trebuie să se prezinte de urgenţă la spital, deoarece în acest caz, ele pot anunţa o naştere prematură sau un avort şi trebuie luate de urgenţă măsurile necesare menţinerii în continuare a sarcinii, în condiţii de spitalizare.