Complicaţii posibile după cezariană

1 2 jpg jpeg

Multe dintre viitoarele mame aleg, de frica durerii, să nască prin operaţie de cezariană. Înainte de a lua însă această decizie, este bine ca acestea să afle că şi acest tip de intervenţie are riscuri.

Dezavantajele naşterii prin cezariană

Pentru copil principalul dezavantaj este că nu va avea aceleaşi avantaje din punct de vedere imunologic faţă de un copil născut pe cale naturală.

Pentru mamă, principalele riscuri şi complicaţii după naşterea prin cezariană sunt: * Timp îndelungat de recuperare. În cazul naşterii vaginale, timpul de recuperare este foarte scurt, astfel că la doar câteva ore după aceasta, femeia se recuperează complet şi, mai mult, poate începe alăptarea pruncului.

* În cazul naşterii prin cezariană, primele 48 de ore sunt greu de suportat, mai ales fără ajutorul calmantelor.

Sarcină viitoare, cu probleme

O nouă sarcină, dacă are loc la mai puţin de 2 ani după cea anterioară, poate aduce cu sine câteva probleme pentru femeia care a avut o naştere prin cezariană. Astfel, există riscul ruperii cicatricii uterine, dar poate creşte şi riscul de placenta praevia (dezvoltarea placentei în partea inferioară a uterului).

Alte riscuri ce pot să apară în urma unei operaţii de cezariană, cantitatea de sânge pierdut este mai mare, aproape dublă faţă de cea pierdută în timpul unei naşteri vaginale.

În cazuri extreme, când hemoragia nu poate fi oprită, se recurge la histerectomie sau îndepărtarea totată a uterului.

Este bine de ştiut că apariţia febrei, a sângerărilor vaginale cu sânge deschis la culoare, ameţelilor, a urinării cu sânge, a durerilor în timpul urinării, absenţa tranzitului intestinal nu trebuie trecute cu vederea, mai ales dacă au loc la 4-5 zile de la operaţia de cezariană.

 Complicatii:

-infectia plagii,

-infectii ale tractului urinar,

-risc de ruptura in nasterile urmatoare,

In primul rand trebuie sa fiti hidratata,sa beti multe lichide,vezica urinara trebuie sa fie goala si trebuie sa consimtiti pentru aceasta interventie. Pasul urmator este sa luat antiacide pentru a reduce aciditatea gastrica.

Anestezia generala poate fi daunatoare pentru fat, cum ar fi probleme respiratorii imediat dupa nastere,durata acestor probleme este cu atat mai mare cu cat operatia dureaza mai mult. Din acest motiv, medicul va opta pentru anestezia locala decat cea generala.

Anestezia generala este mult mai periculoasa pentru dumneavoastra deorece exista riscul unei dureri de cap foarte severe hemoragie si chiar sa nu va reveniti dupa anestezie, insa acest lucru este doar un sfat, mortalitea este extrem de mica.