Complicaţii posibile după cezariană

1 2 jpg jpeg

Multe dintre viitoarele mame aleg, de frica durerii, s─â nasc─â prin opera┼úie de cezarian─â. ├Änainte de a lua ├«ns─â aceast─â decizie, este bine ca acestea s─â afle c─â ┼či acest tip de interven┼úie are riscuri.

Dezavantajele na┼čterii prin cezarian─â

Pentru copil principalul dezavantaj este c─â nu va avea acelea┼či avantaje din punct de vedere imunologic fa┼ú─â de un copil n─âscut pe cale natural─â.

Pentru mam─â, principalele riscuri ┼či complica┼úii dup─â na┼čterea prin cezarian─â sunt: * Timp ├«ndelungat de recuperare. ├Än cazul na┼čterii vaginale, timpul de recuperare este foarte scurt, astfel c─â la doar c├óteva ore dup─â aceasta, femeia se recupereaz─â complet ┼či, mai mult, poate ├«ncepe al─âptarea pruncului.

* ├Än cazul na┼čterii prin cezarian─â, primele 48 de ore sunt greu de suportat, mai ales f─âr─â ajutorul calmantelor.

Sarcin─â viitoare, cu probleme

O nou─â sarcin─â, dac─â are loc la mai pu┼úin de 2 ani dup─â cea anterioar─â, poate aduce cu sine c├óteva probleme pentru femeia care a avut o na┼čtere prin cezarian─â. Astfel, exist─â riscul ruperii cicatricii uterine, dar poate cre┼čte ┼či riscul de placenta praevia (dezvoltarea placentei ├«n partea inferioar─â a uterului).

Alte riscuri ce pot s─â apar─â ├«n urma unei opera┼úii de cezarian─â, cantitatea de s├ónge pierdut este mai mare, aproape dubl─â fa┼ú─â de cea pierdut─â ├«n timpul unei na┼čteri vaginale.

În cazuri extreme, când hemoragia nu poate fi oprită, se recurge la histerectomie sau îndepărtarea totată a uterului.

Este bine de ┼čtiut c─â apari┼úia febrei, a s├ónger─ârilor vaginale cu s├ónge deschis la culoare, ame┼úelilor, a urin─ârii cu s├ónge, a durerilor ├«n timpul urin─ârii, absen┼úa tranzitului intestinal nu trebuie trecute cu vederea, mai ales dac─â au loc la 4-5 zile de la opera┼úia de cezarian─â.

 Complicatii:

-infectia plagii,

-infectii ale tractului urinar,

-risc de ruptura in nasterile urmatoare,

In primul rand trebuie sa fiti hidratata,sa beti multe lichide,vezica urinara trebuie sa fie goala si trebuie sa consimtiti pentru aceasta interventie. Pasul urmator este sa luat antiacide pentru a reduce aciditatea gastrica.

Anestezia generala poate fi daunatoare pentru fat, cum ar fi probleme respiratorii imediat dupa nastere,durata acestor probleme este cu atat mai mare cu cat operatia dureaza mai mult. Din acest motiv, medicul va opta pentru anestezia locala decat cea generala.

Anestezia generala este mult mai periculoasa pentru dumneavoastra deorece exista riscul unei dureri de cap foarte severe hemoragie si chiar sa nu va reveniti dupa anestezie, insa acest lucru este doar un sfat, mortalitea este extrem de mica.