Cele mai frecvente greşeli ale gravidelor

1 2 jpg jpeg

Hrană cât pentru doi

Nici nu au aflat bine că sunt însărcinate, că viitoarele mămici şi încep să-şi dubleze porţiile de mâncare. Este o greşeală, căci medicii spun că, pe timpul sarcinii, este importantă calitatea alimentelor consumate, şi nu cantitatea acestora.

De aceea, este indicat ca o femeie însărcinată să mănânce puţin şi des, aproximativ la două ore. Este recomandat, totuşi, ca în ultimul trimestru de sarcină, gravidele să adauge, în fiecare zi, aproximativ 300-400 de calorii la cele 2.200, cât este necesarul zilnic al unei femei.

Continuă să fumeze

Este binecunoscut faptul că ţigările sunt o otravă pentru organism, mai ales pentru femeile însărcinate.

De aceea, este total greşit ca o femeie însărcinată să continue să fumeze pe timpul sarcinii, chiar dacă răreşte numărul ţigărilor sau le alege pe cele light.

Cum studiile spun că fumul de ţigară conţine circa 4.000 de substanţe dăunătoare, ca viitoare mămică, gândeşte-te că rişti să naşti un copil cu malformaţii, care este mai predispus la astm sau la alte boli ale plămânilor.

Mănâncă fast-food

Una dintre greşelile frecvente ale unei femei însărcinate este să mănânce hrană de tip fast-food. Aceasta nu conţine vitamine, calciu şi minerale, foarte necesare pentru o dezvoltare sănătoasă a fătului, ci multe grăsimi dăunătoare.

Este important ca o gravidă să consume lactate, care conţin calciu, pentru o bună dezvoltare a sistemului osos al copilului, fructe şi legume proaspete, cât şi carne de vită şi de pui.

În plus, mâncarea de tip fast-food poate duce la apariţia diabetului de sarcină, a hipertensiunii arteriale sau chiar la naşterea unui copil predispus la obezitate.

Abuzul de cafea

Unul din lucrurile căruia ar trebui să-i spui stop chiar din prima zi în care ai aflat că eşti însărcinată este consumul de cafea, căci, din cauza cofeinei, poate provoca insomnii, palpitaţii sau stări de iritabilitate.

Cercetătorii de la Agenţia pentru Standardele Alimentelor din Marea Britanie susţin că viitoarele mămici care beau peste 200 de miligrame de cofeină pe zi au un risc cu 25% mai crescut de a avorta. Totodată, cofeina poate afecta bătăile inimii copilului, cât şi respiraţia acestuia.

De asemenea, trebuie să renunţi şi la unele ceaiuri, căci anumite plante, precum zmeura, lemnul dulce sau salvia, pot produce contracţii.

Epilatul cu cremă

Când vine vorba de îngrijirea corporală în sarcină, este contraindicată epilarea cu cremă sau cea cu epilatorul.

Epilatul cu cremă poate produce anumite alergii, în timp ce îndepărtarea părului nedorit cu ajutorul epilatorului poate provoca o spargere a vaselor de sânge, lucru deloc indicat pentru o gravidă. Dermatologii recomandă gravidelor epilarea cu ajutorul aparatelor de ras.

Ştiai că...

...nu este indicat ca femeile însărcinate să consume mâncare care a fost gătită cu mai mult de 24 ore înainte de masă şi apoi a fost reîncălzită, căci pot face toxiinfecţie alimentară?

...din cauza unor compuşi pe care îi conţine, peştele din conserve, consumat în timpul sarcinii, creşte riscul de a naşte prematur?

Sfat

Dacă în primele trei luni de sarcină apar sângerări, gravida trebuie să meargă de urgenţă la control.

Click! de la cititori

Înainte să rămân însărcinată, cât şi în primele două luni de sarcină, obişnuiam să beau câte trei cafele pe zi. Eram foarte agitată, stare care a dispărut după ce am renunţat la acest obicei. Teodora R., Buzău