Ce trebuie s─â ┼čtii despre na┼čterea ├«n ap─â

1 2 jpg jpeg

Na┼čterea ├«n ap─â necesit─â preg─âtire anterioar─â. Viitoarea m─âmic─â trebuie s─â urmeze cursuri din luna a cincea, c├ónd ├«nva┼ú─â s─â respire corect, s─â se ├«ncordeze ┼či s─â se relaxeze. Acestea sunt completate de cele mai multe ori ┼či de exerci┼úii de gimnastic─â. Cu dou─â-trei s─âpt─âm├óni ├«nainte trebuie s─â aib─â loc o discu┼úie ├«ntre m─âmic─â ┼či medic sau moa┼č─â, care ├«i va explica acesteia cum va decurge travaliul.

Dureri mai mici, recupereare rapid─â

Apa are un efect relaxant asupra mu┼čchilor, de aceea travaliul este mai scurt ┼či mai pu┼úin dureros. Pentru f─ât, trecerea de la mediul intrauterin la cel extrauterin se face gradat ┼či este mai pu┼úin traumatizant─â.

Viitoarea m─âmic─â este instalat─â ├«n ap─â ├«nc─âlzit─â ├«n momentul ├«n care contrac┼úiile sunt din ce ├«n ce mai dese. Pentru c─â apa are un efect antispasmotic, durerile sunt atenuate, mu┼čchii se destind, iar colul uterin se dilat─â mai u┼čor. M─âmica respir─â mai bine, ceea ce ├«i asigur─â o stare de bine bebelu┼čului.

Tot datorit─â apei, riscul rupturilor vaginale scade, iar epiziotomia (sec┼úioanrea mu┼čchilor superficiali ai perineului) nu este, de cele mai multe ori, necesar─â. Perioada de stat ├«n ap─â este limitat─â la 1-2 ore cu pauze de 15-30 de minute. Nou-n─âscutul poate r─âm├óne ├«n ap─â minute bune.

Dup─â na┼čterea ├«n ap─â, recuperearea este mult mai rapid─â, iar externarea este posibil─â ├«n termen de 24 de ore, ├«n cazul ├«n care nu apar complica┼úii.

Risc crescut de infecţii

Cel mai mare risc la care sunt supu┼či mama ┼či bebelu┼čul este cel de a contracta o infec┼úie, c─âci sunt foarte sensibili ├«n momentul na┼čterii. Cada trebuie s─â fie iginenizat─â, iar apa ÔÇô analizat─â pentru a se elimina riscul contamin─ârii cu bacterii.

De asemenea, cantitatea de sânge matern pierdut este dificil de evaluat.

Contraindicaţii

Dac─â mama sufer─â de diferite boli (diabet, afec┼úiuni renale, pulmonare sau cardiace), nu se simte ├«n largul ei ├«n ap─â sau este ├«ntr-o stare avansat─â de oboseal─â din cauza travaliului, are SIDA, hepatit─â B sau alt─â boal─â contagioas─â, dac─â are nevoie de perfuzii sau f─âtul are o pozi┼úie inadecvat─â, na┼čterea nu se poate face ├«n ap─â.