Ce spune specialistul: Totul despre recuperarea după cezariană

1 2 jpg jpeg

Mişcarea grăbeşte refacerea Imediat după ce trece efectul anesteziei, vei avea senzaţia de ameţeală şi vei resimţi durere la nivelul abdomenului. Încearcă să respiri adânc şi să-ţi mişti cât mai mult picioarele. În primele 24 de ore de la intervenţie, se scot perfuzia şi sonda urinară.

Tot acum, medicii recomandă ridicarea din pat şi plimbările scurte prin salon, pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, astfel evitându-se riscul formării de cheaguri. Începe cu 5-6 paşi, fără mişcări bruşte.

„Mobilizarea are numeroase beneficii: activează circulaţia generală, în special pe cea a membrelor inferioare, ajută la restabilirea tonicităţii şi a funcţiei intestinale, a vezicii urinare, favorizează regresia uterină, eliminarea lohiilor (scurgeri vaginale) şi revenirea la normal a musculaturii abdominale”, explică medicul Roxana Ţarălungă, specialist obstetrică-ginecologie.

Durerile în zona cicatricei sunt mai pronunţate în primele săptămâni după cezariană. La nevoie, poţi lua calmante recomandate de medic. „Deşi procesul de involuţie uterină durează 5-6 săptămâni, iar vindecarea cicatricei post-operatorii continuă şi după scoaterea firelor (la 7-10 zile), putem spune că recuperarea după operaţia cezariană se finalizează la aproximativ 5-7 zile, când mama se poate descurca singură în activităţile cotidiene”, afirmă medicul Roxana Ţarălungă. Totuşi, evită efortul fizic intens în următoarele 2 luni, iar dacă vrei să faci sport, ai undă verde după 4 luni de la operaţie.

Timp de 6 săptămâni după cezariană, este indicat să faci duş, nu baie, pentru protejarea tăieturii. După duş, dezinfectează cicatricea cu betadină; nu este nevoie să o acoperi cu pansament. În cazul în care ai febră şi observi că plaga s-a umflat şi supurează, cere ajutorul medicului, pentru că poate fi vorba despre o infecţie.

Scurgerile vaginale sunt abundente mai ales în primele zile, după care se reduc în următoarele 2-3 săptămâni. Pentru igiena locală, foloseşte o soluţie antiseptică, de două ori pe zi. Nu este nevoie de spălări interne (irigaţii vaginale) decât dacă medicul le recomandă.

Mai poţi citi pe aceeaşi temă:

• Pune copilul la sân în primele ore după operaţie, pentru stimularea lactaţiei.

1 2 jpg jpeg

• Activitatea sexuală poate fi reluată după 6-8 săptămâni. Dacă nu doreşti o altă sarcină în viitorul apropiat, nu uita de metodele contraceptive, indiferent dacă alăptezi sau nu.

• Odihneşte-te cât de mult poţi, somnul fiind important în procesul de recuperare.

• Multe mame au o uşoară instabilitate psihică în primele săptămâni de la naştere. Nu ezita să ceri ajutorul familiei pentru plimbatul copilului, treburi casnice şi cumpărături.

Dacă în prima zi după operaţie ai voie să bei doar lichide negazoase, începând din a doua zi poţi include în dietă alimente uşor de digerat, precum iaurtul

2 jpg jpeg

, supele strecurate de pui şi de legume

1 2 jpg jpeg

.

Evită produsele care balonează (mazăre, fasole) şi consumă multe lichide, pentru a evita o eventuală infecţie urinară şi constipaţia. După reluarea tranzitului intestinal (primul scaun la 24-48 de ore), alimentaţia poate reveni la normal.

2 jpg jpeg

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Roxana Ţarălungă,

medic specialist obstetrică-ginecologie,

Recuperarea după operaţia cezariană variază în funcţie de pacientă şi presupune mai multe etape. Mobilizarea (deplasarea mamei prin salon şi la baie) este prima şi cea mai importantă fază a recuperării şi se face cât mai repede, la 12-24 de ore de la intervenţie. Deşi pare un lucru banal, joacă un rol esenţial în prevenirea complicaţiilor pulmonare, în reluarea tranzitului intestinal şi a micţiunilor spontane (urinării) şi în refacerea tonicităţii musculaturii abdominale. În perioada post-operatorie, mama va avea dureri generate de cicatricea din peretele abdominal, de procesul de reluare a tranzitului intestinal şi de revenirea uterului la dimensiunile anterioare. Aceste dureri sunt accentuate la mobilizare, iar medicaţia analgezică (împotriva durerii) nu este contraindicată şi trebuie folosită pentru a uşura acest proces.