Ce se întâmplă dacă rămâi gravidă după un cancer la sân

1 2 jpg jpeg

Dar un studiu care a implicat peste 1.200 de femei arată acum că ele ar putea să aibă un copil fără a creşte riscul revenirii cancerului, relatează Reuters.

“Aceste constatări oferă reasigurări supravieţuitoarelor cancerului de san că a avea un copil după un diagnostic de cancer de san poate să nu crească riscul de recidivă”, a spus dr. Erica Mayer, expert în cancer de san de la Dana Farber Cancer Institute.

Dintre toate pacientele care au supravieţuit unui cancer, este cel mai puţîn probabil că femeile care au avut cancer mamar să aibă un copil după un astfel de diagnostic, în mare parte din cauza temerilor că producţia ridicată de hormoni în timpul sarcinii ar putea determina celulele cancerigene latente să înceapă să crească.

Această este o preocupare deosebită pentru femeile cu cancer de san cu nivel ridicat de receptori de estrogen (ER-pozitiv), care este alimentat de hormonul estrogen. Femeile cu aceste tipuri de cancer iau blocante de estrogen timp de cinci şi, uneori, 10 ani pentru a ţine cancerul sub control. Pentru aceste femei, sarcina ar însemna să ia o pauză de la terapie, care s-a dovedit a bloca o recidivă.