Ce nu trebuie să mănânci în timpul sarcinii

1 2 jpg jpeg

Cu toate acestea, medicii ginecologi avertizează în legătură cu pericolele pe care le pot aduce micile răsfăţuri gastronomice din timpul sarcinii şi propun înlăturarea anumitor alimente din dietă în timpul sarcinii:

Brânzeturile moi şi laptele nepasteurizat

Laptele insuficient pasteurizat, carnea gătită necorespunzător sau brânză pot determina apariţia Listeriozei, o afecţiune ce se manifestă în cazuri frecvente la nou-născuţi, femeile însărcinate şi persoanele cu sistem imunitar scăzut. Brânzeturile care trebuie evitate sunt în special cele cu mucegai, Camembert şi Brie. Ficatul

Este o sursă importantă de fier pentru organism, însă acesta conţine şi o cantitate bogată de vitamina A şi trebuie consumat cu moderaţie. În doze mari, vitamina A poate duce la apariţia unor malformaţii congenitale ale fătului, dar şi la afecţiuni hepatice ale viitoarei mămici.

Acesta este bogat în proteine, iar acizii omega 3 pe care îi conţine pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebeluşului, însă mare atenţie la nivelul de mercur! Cu cât peştele este mai mare, cu atât acesta va conţine o cantitate mai mare de mercur. Pe lista peştilor ce cresc riscul supradozarii cu mercur se afla rechinul, peşte spadă, tonul şi macroul regal. În plus, aceştia au un risc mai mare de a produce toxiinfecţii alimentare.

Acest tip de ceai este considerat un aliat al sănătăţii, consumat cu moderaţie. Consumul excesiv al aceaiului verde poate duce la absorbţia deficitară a acidului folic în timpul sarcinii şi deci, la instalarea afecţiunilor corelate cu lipsa acestei substanţe nutritive, printre care şi anemia.

M\ncarea de tip fast food nu este sănătoasă pentru nimeni, cu atât mai mult acest lucru e valabil în cazul femeilor însărcinate. Preparatele din această categorie au un conţinut ridicat de grăsimi, sodiu, sare şi alţi aditivi nocivi. E adevărat că în timpul sarcinii, orice viitoare mămica are nevoie de un surplus caloric de aproximativ 300 de calorii, însă există alternative mult mai sănătoase, bogate în fibre şi vitamine, precum fructele şi legumele.

Astfel, e recomandat ca produsele tip fast food să fie înlocuite cu fructe şi legume ce asigură atât aportul energetic, cât şi nutrienţii necesari: morcovi, nuci, avocado, spanac, mango şi ardeiul roşu.

Cofeina poate ajunge prin placenta din organismul mamei la făt şi poate afecta bătăile inimii şi respiraţia acestuia. În general, specialiştii recomandă evitarea cofeinei în primul trimestru de sarcină, iar în al doilea şi al treilea consumul a cel mult 300 de miligrame de cofeină. 300 de miligrame cofeină reprezintă echivalentul a 4 ceşti de cafea, 6 căni de ceai verde.

“Dacă gravida suferă de constipaţie sau dureri de cap, cafeaua poate ajuta la ameliorare şi este acceptată pe toată durata sarcinii, cu condiţia să nu fie consumată în exces” – susţine dr. Ionela Anghelescu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu specializare în tratamentul infertilităţii cuplului şi reproducere umană asistată în cadrul Gynera Fertility Center.

Dieta în timpul sarcinii este la fel de importantă ca cea de după, întrucât atât organismul mamei, cât şi al fătului este vulnerabil şi necesită întărirea şi vigoarea pe care doar o alimentaţie variată o poate asigura.

“Atenţie! O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce “pentru doi”. Îngrăşarea excesivă creşte semnificativ riscul apariţiei unor complicaţii – hipertensiune de sarcină, diabet gestational, avort sau naştere prematură, întârziere în creşterea fătului. Pe parcursul celor 9 luni o gravidă nu ar trebui să crească cu mai mult de 10 kg în greutate, majoritatea acestora fiind acumulate în ultimele 3 luni”, adaugă dr. Ionela Anghelescu.

Sfaturi generale pentru femeile însărcinate

1. Renunţă la fumat, la sucurile carbogazoase şi la energizante. Toate acestea, nu numai că îţi fac ţie rău, dar pune viaţa bebeluşului în pericol. Şi alcoolul trebuie total eliminat!

2. Nu elimina sportul din viaţa ta pe perioada sarcinii. Mişcarea nu face rău în cele nouă luni de sarcină (dacă medicul nu ţi-a interzis acest lucru). Dacă vei continua să ai o viaţă activă, cu siguranţă nu vei lua prea multe kilograme în plus.

3. Ia vitamine prenatale recomandate de medicul tău ginecolog. În plus, trebuie să te asiguri că iei zilnic 400 mg de acid folic.

4. Mergi la stomatolog înainte de a rămâne gravidă. Unele probleme dentare nu se pot soluţiona în această periodă.

5. Nu lua niciun fel de medicament care nu e recomandat de medicul tău ginecolog. El trebuie să ştie de orice pilulă -oricât de inofensivă ţi se pare ţie că este, pe care intenţionezi să o iei.

6. Bea neapărat 2 litri de apă pe zi.