Ce nu trebuie să mănânci dacă eşti însărcinată

1 2 jpg jpeg

Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică – ginecologie, avertizează în legătura cu pericolele pe care le pot aduce micile răsfăţuri gastronomice de sărbători. Iată ce alimente nu trebuie să consumi dacă aştepţi un copil: 1. Ai grijă la carne

Poţi servi carne doar dacă aceasta este foarte bine gătită. Insuficienta preparare termică a cărnii poate duce la contaminarea cu toxoplasmă sau la dezvoltarea unei largi varietăţi de bacterii.

De evitat şi produsele tradiţionale din porc, care încetinesc digestia. Atenţie la bacteria listeria care se poate dezvolta şi la temperaturile din frigiderul de acasă. Din acest motiv, evită mezelurile care au un grad mare de perisabilitate ori delicatesele preparate din carne şi care se ţin la frigider, inclusiv crenvurştii.

Aceste produse se consumă numai încălzite până când sunt fierbinţi (la cuptor) şi se mănâncă imediat, deşi în condiţiile conţinutului prea mare de e-uri mai bine renunţi la ele.

Te poţi consola cu o friptură de curcan sau peşte la cuptor. Peştele este bogat în proteine, iar acizii omega 3 pe care îi conţine pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebeluşului, însă mare atenţie la nivelul de mercur!

Cu cât peştele este mai mare, cu atât acesta va conţine o cantitate mai mare de mercur. Pe lista peştilor ce cresc riscul supradozării cu mercur se află rechinul, peşte spadă, tonul şi macroul regal. În plus, aceştia au un risc mai mare de a produce toxiinfecţii alimentare.

Orice aliment sau fel de mâncare în a cărei compoziţie intră ouă crude poate fi infectat cu salmonella. Această bacterie se poate găsi în ouăle crude sau negătite suficient şi provoacă febră tifoidă, dar şi infecţii alimentare.

De asemenea, sosurile de salată din comerţ, cum ar fi maioneza, sunt făcute cu ouă pasteurizate, aşa că se pot consuma, însă normal ca şi în cazul acestora consumul trebuie să fie moderat. Nu uitaţi că şi acestea conţin aditivi alimentari.

Brânzeturile fac parte şi ele din categoria alimentelor pe care trebuie să le consumi cu moderaţie, iar unele sortimente ar trebui evitate complet, cum sunt cele moi: feta, Brie, Camembert sau gorgonzola. La fel ca în cazul laptelui nepasteurizat acestea pot să conţină o bacterie numită listeria, care pune în pericol bebeluşul.

În timpul sarcinii este bine să eviţi alimentele bogate în glucide, cum este cozonacul, prăjiturile sau ciocolata. Poţi opta pentru salate din fructe, budinci din orez sau sorbet.

“Fructele fac parte din dieta de bază a unei gravide şi cea mai mare condiţie este să fie foarte bine spălate. Doar câteva nu sunt recomandate: strugurii, pentru că pot ridica temperatura corpului şi pot provoca mişcări intestinale exagerate, fructele prea acide, dacă pacienta suferă de gastrită, papaya necoaptă bine şi ananasul sunt periculoase în primele luni de sarcină deoarece dau contracţii ale uterului”, adaugă Dr.Silviu Istoc.