Ce meniu ar trebui să aibă gravidele şi ce sport să facă pentru a nu se îngrăşa enorm în sarcină

1 2 jpg jpeg

Celebra zicală „mănânc pentru doi” este demontată de specilişti, aceştia afirmând faptul că în această perioadă mai ales necesar să te concentrezi pe calitatea alimentelor şi pe cantitatea consumată.

“În timpul sarcinii, femeile însărcinate au nevoie de un aport energetic pentru a susţine modificările de ordin metabolic ce intervin în această perioadă. Este cunoscut faptul că rata metabolismului creşte cu minimum 15%. În primul trimestru necesarul caloric al femeii însărcinate este acelaşi ca cel dinaintea sarcinii. Începând cu al doilea trimestru, necesarul creşte cu aprox 350 kcal/zi, iar în ultimul cu încă 112 kcal/zi. În ceea ce priveşte dieta femeii însărcinate, aceasta trebuie să cuprindă toate principiile alimentare: proteine (carne slabă, peste, lactate), fibre (fructe, legume, orez brun), pseudocereale (hrişcă, quinoa, amaranth), acid folic (legumele cu frunze verzi, cereale integrale, gălbenuş de ou, fasole verde, mazăre, năut, linte), acizi graşi (consumul de 2-3 ori pe săptămâna de peste cu conţinut scăzut de mercur, de exemplu sardine, ouă, seminţe de în măcinate sau bine hidratate, nuci, ficat de cod şi suplimente cu ulei din ficat de cod).

Este recomandabil ca, pe lângă sursele naturale de vitamine şi minerale, gravida să ia la recomandarea medicului şi suplimente cu: fier, acid folic, zinc, magneziu, vitaminele C, grupa B-urilor (B6, B12), vitamina D, vitamina K” a explicat Valentin Vasile personal trainer şi specialist nutriţie sportivă la Realitatea TV.

Multe femei gravide se întreabă ce tip de sport ar trebui să facă şi până în ce luna de sarcină.

“Majoritatea femeilor însărcinate “compensează” luarea în greutate cu lipsa efortului fizic. În realitate această abordare, pe fondul creşterii aportului caloric, este cea care duce la acumularea multor kilograme, greu de dat jos ulterior. Printre benficiile sportului în timpul sarcinii se numără: îmbunătăţirea stării de spirit, atenuarea durerilor de cap şi de spate, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, creşterea calităţii somnului, tonifierea muşchilor picioarelor, fesierilor, spatelui. Se recomandă ca gravidă să facă sport de 2-3 ori pe săptămână câte 30-45 min.

Ca şi activităţi recomandate: mersul pe jos mai rapid, înotul, aquagym, plimbările în natură sau în compania familiei sau prietenilor, exerciţii uşoare de aerobic (evitând statul pe spate). Pe toată perioada sarcinii, dar mai ales în ultima parte a acesteia, gravida trebuie să solicite aprobarea medicului cu privire la exerciţiile fizice recomandate” a mai spus specialistul.