Ce medicamente ai voie să iei în sarcină

1 2 jpg jpeg

Ce anume ar trebui să facă o gravidă pentru a preveni răceala, cum s-o prevină, dar şi care este medicaţia pe care are voie s-o folosească în timpul sarcinii am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Atenţie la medicamentaţie în sarcină

1 2 jpg jpeg

De la bun început, este important ca femeia însărcinată să fie conştientă de faptul că majoritatea medicamentelor pe care odinioară le folosea pentru a pune capăt unei dureri sâcâitoare de cap sau de măsea sunt acum total interzise, a punctat dr. Vythoulkas.

Este însă mult mai uşor să prevină decât să trateze şi aceasta o poate face în primul rând prin evitarea locurilor foarte aglomerate, în care expunerea este mult mai mare, şi nu în ultimul rând prin asigurarea unei alimentaţii bogate în vitamina C (legume şi fructe de sezon – citricele).

Anunţă medicul de orice durere din timpul sarcinii

Dacă totuşi simptomele neplăcute au apărut este important ca gravida să anunţe medicul care-i urmăreşte sarcina, a completat dr. Vythoulkas.

În cazul unei răceli în care nu şi-a făcut apariţia febra, tot ceea ce are de făcut viitoarea mămică este să consume multe lichide - de preferat supe clare de legume, compoturi fără aport de zahăr, ceaiuri de muşeţel şi/sau flori de tei -, vitamina C efervescentă.

Dacă în schimb apare febra, răceala este puţin mai greu de tratat, aceasta şi pentru că riscul pentru sarcină este mult mai mare.

Este foarte importantă prezentarea la medic imediat ce simptomele febrei au apărut pentru a fi depistate cât mai curând cauzele care au dus la apariţia acesteia şi, mai ales, pentru a primi un tratament adecvat cât mai repede cu putinţă.

În primul trimestru de viaţă, fătul nu se poate apăra singur

Este perioada în care se formează organele şi sistemele vitale ale fătului, iar unele substanţe pe care unele medicamente le conţin ar putea produce malformaţii şi dereglări de dezvoltare.

Lucrurile se schimbă începând cu săptămâna a 16-a când, deja formată, placenta îşi îndeplineşte rolul de barieră în faţa anumitor substanţe nocive pentru făt.

Dar chiar şi aşa, lista medicamentelor pe care o gravidă le poate lua este foarte restrânsă şi este important ca aceasta să nu folosească automedicaţia.

2 jpg jpeg

Dr Andreas Vythoulkas

Medic Specialist Obstetrică- Ginecologie

Specializare în Infertilitate, Bucureşti

Contact:021.9607 www.vythoulkas.ro