Ce înseamnă sarcina oprită în evoluţie?

1 2 jpg jpeg

├Änaintea planific─ârii unei sarcini, este recomandat─â efectuarea unor analize medicale care eviden┼úiaz─â posibila apari┼úie a unor probleme. Una dintre acestea este oprirea din evolu┼úie a sarcinii, numit─â ┼či avort re┼úinut. ÔÇ×Sarcina oprit─â ├«n evolu┼úie sau avortul re┼úinut reprezint─â reten┼úia unui ou sau f─ât a c─âror dezvoltare a fost sistat─â, dezvoltare nu mai lung─â de trei luni de gesta┼úie (peste trei luni se consider─â moarte intrauterin─â a f─âtului). Reten┼úia poate dura patru-opt s─âpt─âm├óni sau chiar mai mult. Sarcina evolueaz─â ini┼úial normal, dup─â care semnele subiective de sarcin─â dispar, uterul nu se mai m─âre┼čte ├«n dimensiuni, acestea put├ónd chiar involuaÔÇŁ, afirm─â medicul dr. Ciprian Pop-Began, asistent universitar obstetric─â-ginecologie, de la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â ÔÇ×EliasÔÇŁ din Bucure┼čti.

Poate ap─ârea o u┼čoar─â s├óngerare

De cele mai multe ori, sarcina oprit─â din evolu┼úie nu d─â simptome. ÔÇ×├Än alte cazuri, poate ap─ârea mic─â s├óngerare vaginal─â, s├óngele av├ónd de obicei o culoare mai ├«nchis─â. De asemenea, pot disp─ârea semnele specifice sarcinii, precum grea┼úa ┼či v─ârs─âturileÔÇŁ, afirm─â medicul ┼×tefania Dobre, medic primar obstetric─â-ginecologie la Spitalul Or─â┼čenesc din Bal┼č, jude┼úul Olt.

La ecografie nu se mai observă semnele de viabilitate fetală, iar secreţiile hormonale se modifică, putând reveni la nivelul stării de negraviditate.

Cele mai implicate cauze asociate opririi ├«n evolu┼úie a sarcinii sunt cele genetice, mai ales dac─â aceast─â complica┼úie survine ├«n primele 12 s─âpt─âm├óni. Este vorba despre anomalii cromozomiale, fie deja prezente la unul dintre p─ârin┼úi, fie nou ap─ârute, care sunt incompatibile cu supravie┼úuirea f─âtului. Dac─â sarcina se opre┼čte din evolu┼úie dup─â 12 s─âpt─âm├óni de gesta┼úie, sunt implicate, de obicei, alte cauze, precum dezechilibrele hormonale, diverse infec┼úii ale tractului genital ┼či bolile uterine (printre care fibromul). O alt─â cauz─â important─â care duce la avort re┼úinut este cea de ordin imunologic. Astfel, sunt mai expuse gravidele purt─âtoare ale anticorpilor anticardiolipinici (ACA). Doar aproximativ 15 la sut─â dintre femeile purt─âtoare ale acestor anticorpi vor putea dezvolta o sarcin─â p├ón─â la termen. De asemenea, prezen┼úa bolilor autoimune poate duce la oprirea din evolu┼úie a sarcinii. ÔÇ×Lupusul eritematos sistemic se asociaz─â frecvent cu avorturi spontane, fie ├«n primul trimestru de sarcin─â, fie ├«n al doilea trimestru, ┼či cu moartea intrauterin─â a f─âtuluiÔÇŁ, afirm─â medicul Ciprian Pop-Began.

┼×i alimenta┼úia dezechilibrat─â ┼či s─ârac─â ├«n nutrien┼úi, fumatul, consumul de alcool ┼či expunerea ├«ndelungat─â la poluan┼úi (gaze anestezice, formaldehid─â, plumb, etilenoxid etc.) sunt al┼úi factori implica┼úi ├«n oprirea evolu┼úiei sarcinii. Exist─â ┼či numeroase situa┼úii ├«n care cauza nu poate fi identificat─â.

Este nevoie de declan┼čarea avortului

├Än aproape 30 la sut─â din cazuri, sarcinile oprite ├«n evolu┼úie dau avort spontan. Dac─â nu se produce expulzia natural─â, este nevoie de inducerea acesteia, de cele mai multe ori prin perfuzii sau cu ajutorul medicamentelor, dup─â care se face un chiuretaj. ├Än situa┼úia ├«n care nu se declan┼čeaz─â avortul prin aceste metode, se recurge la opera┼úia de cezarian─â.

Ce analize se impun

├Än cazul opririi repetate din evolu┼úie a sarcinii, este nevoie de teste suplimentare, pentru depistarea cauzei. Pe l├óng─â analizele necesare pentru diverse infec┼úii (Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Chlamydia trachomatis, Toxoplasma gondi), trebuie efectuate ┼či teste genetice ┼či imunologice. Astfel, este nevoie ┼či de dozarea anticorpilor antifosfolipidici (precum cei anticardiolipinici ┼či anticoagulantul lupic). Este posibil ca sindromul antifosfolipidic s─â fie cauza sarcinii oprite din evolu┼úie, afec┼úiune asociat─â cu predispozi┼úia la tromboze arteriale sau venoase ┼či cu pierderi repetate de sarcin─â.