Ce implic─â sarcina dup─â 40 de ani

1 2 jpg jpeg

┼×ansele ca o femeie s─â conceap─â un copil la 40 de ani sunt de 40-50%, spre deosebire de femeile trecute de 35 de ani, care au o ┼čans─â mult mai mare de a r─âm├óne cu gravide, e vorba de un procent de 75%. De la 43 de ani, ┼čansele se reduc drastic, ajung├ónd la 1-2%. Biroul Na┼úional de Statistic─â din Anglia relev─â faptul c─â femeile care ├«ncearc─â s─â r─âm├ón─â gravide dup─â 40 de ani prezint─â un risc de 50% de avort spontan, asta din prima s─âpt─âm├ón─â a sarcinii. Alte statistici relateaz─â faptul c─â riscul ca f─âtul s─â se nasc─â suferind de sindromul Down la o femeie trecut─â de 40 de ani este de 1 la 100 de na┼čteri, iar acest risc cre┼čte odat─â cu v├órsta.

├Änainte de a r─âm├óne ├«ns─ârcinat─â, at├ót tu c├ót ┼či so┼úul trebuie s─â v─â face┼úi o serie de analize, pentru a fi siguri c─â nu ave┼úi probleme de s─ân─âtate care ar putea periclita buna dezvoltare a f─âtului. ├Än timpul sarcinii, ┼úine leg─âtura cu medicul obstetrician, ai grij─â s─â te odihne┼čti suficient ┼či s─â te hidratezi. ┼óine cont c─â trebuie s─â ai o diet─â echilibrat─â ┼či consum─â fructe ┼či legume bogate ├«n substan┼úe nutritive. Nu consuma alcool, nu fuma ┼či nu lua pastile ori suplimente alimentare f─âr─â s─â ceri acordul doctorului.

Avantajele unei sarcini dup─â 40 de ani

O femeie care a trecut de pragul de 40 de ani este mai matur─â, este realizat─â profesional ┼či ┼čtie ce vrea de la via┼ú─â. Nivelul de experien┼ú─â dob├óndit─â pe parcursul anilor ├«┼či spune cuv├óntul, iar femeile dup─â aceast─â v├órst─â se spune c─â sunt mai ├«n┼úelepte. Fiind mai echilibrate emo┼úional ele pot crea climatul familial propice pentru cre┼čterea unui copil.

Riscuri

Dac─â ai peste 40 de ani ┼či ├«┼úi dore┼čti nespus de mult un copil trebuie s─â ┼čtii ┼či care sunt riscurile la care te expui tu ┼či bebelu┼čul:

- Cre┼čterea presiunii arteriale;

- Diabetul gesta┼úional (se declan┼čeaz─â doar ├«n perioada sarcinii, c├ónd corpul nu mai produce suficient─â insulin─â, din acest motiv va cre┼čte nivelul de glucoz─â ├«n s├ónge);

- Ruperea placentei (desprinderea prematur─â de peretele uterin ┼či placenta praevia (placenta ajunge ├«n partea inferioar─â a uterului ┼či acoper─â par┼úial sau cu totul zona cervixului. ├Än urma acestui episod este posibil ca gravida s─â prezinte s├ónger─âri ┼či travaliu prematur);

- Avortul spontan (medicii spun că riscurile de a pierde copilul prin avort spontan sunt de 35% la femeile cu vârste cuprinse între 40-44 de ani).

Copilul se poate na┼čte prematur

Bebelu┼čul unei mame care a trecut de 40 de ani ar putea s─â se nasc─â prematur (├«nainte de termen). De asemenea, poate c├ónt─âri pu┼úin la na┼čtere sau poate avea Sindromul Down. Printre simptomele acestuia se num─âr─â probleme la nivelul inimii ┼či la alte organe dar ┼či deficien┼úa intelectual─â. ├Än urma studiilor ├«n domeniu, s-a aflat c─â la femeile de 40 de ani sunt mai multe probabilit─â┼úi ca travaliul s─â fie indus. De altfel, exist─â riscul ca f─âtul s─â nu fie pozi┼úionat corect, iar ├«n acest caz, medicul poate hot─âr├« ca na┼čterea s─â se fac─â prin cezarian─â.

Ce teste trebuie s─â faci pentru urm─ârirea sarcinii

Pentru c─â te expui la o serie de riscuri, este recomandat ca dup─â 40 de ani s─â faci mai multe teste pentru a depista din timp dac─â apare vreo complica┼úie. A┼čadar, orice gravid─â care a dep─â┼čit 40 de ani trebuie s─â ├«┼či fac─â urm─âtoare teste: dublul test ┼či triplul test. Primul se face ├«n primul trimestru de graviditate ┼či datorit─â acestuia po┼úi afla dac─â exist─â riscul de apari┼úie a unor anomalii genetice precum sindromul Down. Triplul test ├«l vei efectua ├«n al doilea trimestru de sarcin─â. Acesta dezv─âluie dac─â exist─â vreun risc ca f─âtul s─â vin─â pe lume cu defecte sau cu sindromul Down. Dac─â ├«n urma acestor teste se va descoperi c─â f─âtul prezint─â risc mare de anomalii la nivel de cromozomi, se va efectua alt test, numit amniocenteza. ├Än cadrul acestei investiga┼úii invazive se vor lua mostre de lichid amniotic pentru analizarea lui.