Ce este sarcina toxică?

1 2 jpg jpeg

Numită de medici şi disgravidie, sarcina toxică nu are cauze cunoscute încă. Specialiştii cred că simptomele ei pot fi declanşate şi intensificate de factori psihologici, de anxietatea din timpul sarcinii sau de hormonii care sunt în exces în primul şi ultimul trimestru de sarcină, când vărstăturile şi greaţa sunt frecvente şi severe, care sunt greu de controlat. Care sunt riscurile Simptomele unei sarcini toxice, greaţa, mirosurile dezagrabile, ameţelile, oboseala şi mai ales vărsăturile, pot duce la deshidratare, gravida ajungând în situaţia de a nu se mai putea hrăni, de aici şi pericolul apariţiei unor complicaţii ale sarcinii.

Mai poţi citi:

- Totul despre îngrijirea dinţilor în sarcină

- Produsele cosmetice, periculoase în sarcină?

- Eşti însărcinată? Iată ce să eviţi!

Mai mult, dacă stările neplăcute continuă şi după primul trimestru şi se manifestă chiar şi în ultimele trei luni, există riscul de a apărea o afecţiune numită sau preeclampsie, care se poate agrava ajungându-se la eclampsie, periculoasă pentru sarcină.

De aceea, este indicat să fie cerut sfatul unui medic în momentul în care viitoarea mămică se simte răpusă de oboseala fizică şi de stările de rău. Este posibil să fie necesar doar un tratament medicamentos şi numai dacă deshidratarea este avansată va fi nevoie de urmarea unui tratament în spital, unde sunt administrate lichide intravenos (glucoză şi vitamine) şi unde medicul poate observa evoluţia sarcinii.

Când încep stările de rău specifice primului semestru de sarcină, ai grijă să bei cât mai multe lichide pe zi, chiar peste cei doi litri recomandaţi, şi să mănânci puţin şi des, ceea ce îţi face plăcere. De asemenea, încearcă să:

- fii cât mai liniştită

- te bucuri de sarcină

- eviţi pe cât posibil îngrijorările, certurile şi stresul

- te odihneşti bine