Ce cauze au pierderile repetate de sarcin─â

1 2 jpg jpeg

C├ónd vine vorba de avortul spontan, sunt unele femei care au o predispozi┼úie mai mare fa┼ú─â de altele. E vorba de femeile cu maladii preexistente, ca diabetul ┼či hipertensiunea. Pentru a limita riscul de avort spontan, aceste femei trebuie s─â-┼či echilibreze mai ├«nt├ói patologia, ├«nainte s─â-┼či asume o sarcin─â. Pe acestea, medicul curant le va ┼úine sub o observa┼úie special─â.

O alt─â categorie de risc sunt femeile infectate cu un virus (hepatit─â B sau C, HIV, mycoplasma sau Chlamydia). Din p─âcate, dintre femeile care au un avort spontan, 20% prezint─â riscul altor sarcini pierdute. Exist─â mai multe explica┼úii pentru sarcinile pierdute, care, pentru orice femeie sunt traumatizante psihic ┼či fizic.

Anomaliile cromozomiale

Sunt cea mai frecvent─â cauz─â a avortului spontan ┼či ├«nseamn─â c─â repartizarea perechilor de cromozomi nu se realizeaz─â correct. Astfel, exist─â riscul ca segmentele cromozomiale s─â aib─â fie mai mul┼úi, fie mai pu┼úini cromozomi. Cele mai multe dintre sarcinile cu anomalii cromozomiale se vor opri din evolu┼úie. Dar faptul c─â o sarcin─â sau mai multe au fost compromise nu ├«nseamn─â c─â viitoarele sarcini vor fi cu probleme cromozomiale.

Malformaţiile uterului

Un uter deformat sau prea mic ori prea mare e a doua cauz─â major─â pentru care o sarcin─â nu poate fi dus─â la termen.

Există mai multe tipuri de malformaţii ale uterului. Uterul septat (e împărţit în două) sau uterul cordiform (în formă de inimă) nu pot permite sarcinii să evolueze.

O altă problemă ar fi colul care nu are capacitatea să stea închis pe toată perioada sarcinii, astfel că riscul ca sarcina să fie compromisă e constant. Un col slab strâns se poate deschide, producându-se astfel un avort spontan.

Cite┼čte ┼či: C├ót de grav─â este sarcina extrauterin─â

Problemele hormonale

Anumite deregl─âri hormonale pot fi la originea unui avort spontan. Cea mai frecvent─â e insuficien┼úa progesteronului sau defectul de faz─â luteal─â. Faza luteal─â e perioada dintre ovula┼úie ┼či urm─âtoarea menstrua┼úie, caracterizat─â prin secre┼úia de progesterone ÔÇô o hormone esen┼úial pentru sus┼úinerea sarcinii.

C├ónd acesta e prea pu┼úin, sarcina e pus─â ├«n pericol. O femeie care pierde sarcini ├«n mod repetat va fi sf─âtuit─â de medicul curant s─â-┼či fac─â analize hormonale complete. Vestea bun─â e c─â aceast─â insuficien┼ú─â de progesteron se poate remedia prin medicamente, astfel ca acest hormon f─âr─â de care sarcina nu poate s─â existe, s─â fie ├«n cantit─â┼úi suficiente.

O alt─â anomalie hormonal─â e hiperandrogenismul. Asta ├«nseamn─â c─â nivelul de testosteron din corpul femeii e foarte ridicat. Hiperandrogenismul e cauzat de ovarele polichistice dar ┼či acest lucru poate fi remediat prin medica┼úie.

Bolile autoimune

Dac─â unele boli autoimune agreseaz─â sistemele digestiv, nervos sau endocrin, altele afecteaz─â direct sarcina. Cel mai mare risc de avort spontan, dintre toate bolile imune, ├«l presupune lupusul ÔÇô 10%. De asemenea, sindromul antifosfolipidic, ├«n care sistemul imunitar al mamei atac─â pere┼úii placentei, implic─â un mare risc de avort spontan. Unele femei cu lupus pot s─â dezvolte sindrom antifosfolipidic.

Asta nu ├«nseamn─â c─â o femeie cu o problem─â autoimun─â nu poate s─â nasc─â un copil s─ân─âtos ┼či fericit. Medicul e cel care-i va explica pacientei riscurile ┼či complica┼úiile, dar ┼či cele mai bune strategii pentru ca sarcina s─â fie dus─â la termen.