Cauzele e┼čecului unui FIV

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Ce nu a mers bine, care este cauza, mai este ceva de f─âcut?ÔÇŁ sunt doar c├óteva dintre ├«ntreb─ârile ce fr─âm├ónt─â cuplurile ce ┼či-au pus toate speran┼úele ├«n aceast─â procedur─â cu multiple implica┼úii financiare, fizice ┼či emo┼úionale.

Pentru a afla mai multe despre posibilele cauze ale e┼čecului unei fertiliz─âri in vitro, am stat de vorb─â cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie, cu supraspecializare ├«n infertilitate. Vestea e┼čecului unei fertiliz─âri in vitro nu este u┼čoar─â pentru niciunul dintre cei implica┼úi ├«n aceast─â procedur─â, ├«ncep├ónd cu cei doi parteneri de via┼ú─â, medicul specialist, medicul laborant sau asistent pentru c─â un rezultat negativ poate fi devastator.

Sunt pacien┼úi care dup─â prima ├«ncercare se descurajeaz─â s─â mai ├«ncerce, al┼úii sunt dezam─âgi┼úi c─â nu primesc un r─âspuns foarte clar, dar cauzele unui e┼čec pot fi multiple ┼či pe care noi, medicii, le afl─âm ┼či le rezolv─âm ├«ncerc├ónd s─â ├«mbun─ât─â┼úim ┼čansele de succes la o fertilizare viitoare, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Lipsa unui diagnostic corect

1 2 jpg jpeg

Una dintre cauze poate fi lipsa unui diagnostic complet ┼či corect ├«nainte de ├«nceperea pa┼čilor unei proceduri de fertilizare in vitro. Din nefericire, exist─â cazuri de infertilitate diagnosticate gre┼čit, iar tratamentele urmate nu fac dec├ót s─â ├«ngreuneze ┼čansele ob┼úinerii unei sarcini.

O cauz─â frecvent─â o reprezint─â endometrul sub┼úire, ce nu faciliteaz─â implantarea embrionului, dar ┼či prezen┼úa chisturilor endometrice. O alt─â cauz─â important─â a e┼čecului unui FIV o reprezint─â embrionii de slab─â calitate.

Mai ales dac─â pacienta are o v├órst─â mai mare de 35 de ani, se recomand─â analizele genetice PGD (diagnostic genetic de preimplantare) ┼či PGS (screeningul genetic de preimplantare).

Afecţiuni ale uterului

1 2 jpg jpeg

Probleme ale uterului, cum sunt polipii endometriali, fibroamele, sinechiile uterine (cicatrici sau aderen┼úe ├«n interiorul cavit─â┼úii uterine) sunt o alt─â cauz─â des ├«nt├ólnit─â ├«n e┼čecul unei fertiliz─âri, a mai ad─âugat dr. Vythoulkas.

Un capitol important ├«n cauzele e┼čecului unui FIV ├«l constituie trombofilia, acea tulburare de coagulare care face ca implantarea embrionului s─â nu aib─â loc, fie s─â se implanteze dar pentru o scurt─â perioad─â, urm├ónd avortul.

Diagnosticat─â corect, trombofilia se corecteaz─â, cresc├ónd ┼čansele de reu┼čit─â ale fertiliz─ârii in vitro.

Alte cauze ale insuccesului unui FIV sunt reprezentate de prezen┼úa infec┼úiilor cu viru┼či, bacterii ┼či micoplasme, ce nu au niciun simptom, dar care pot sc─âdea ┼čansele de reu┼čit─â ├«n implantarea embrionilor, afec┼úiunile autoimune ÔÇô organismul produce anticorpi ce ÔÇŁatac─âÔÇŁ embrionul, ├«mpiedic├ónd fixarea embrionului, deficitul de vitamina D, nivelul prea sc─âzut de progesteron.

E┼čecul unei fertiliz─âri in vitro nu este u┼čor de dep─â┼čit, dar analizarea tuturor etapelor parcurse ├«mpreun─â cu medicul specialist, noi analize ┼či investiga┼úii ┼či nu ├«n ultimul r├ónd preg─âtirea sufleteasc─â sunt foarte importante pentru preg─âtirea unei alte fertiliz─âri, pe care o recomand a fi f─âcut─â la minimum dou─â luni de la precedenta procedur─â pentru a da timp ovarelor s─â revin─â la starea ini┼úial─â, dar ┼či pentru ca pacienta s─â-┼či recapete ├«ncrederea ┼či atitudinea pozitiv─â.

2 jpg jpeg

Dr Vythoulkas Andreas, medic specialist obstetric─â-ginecologie

www.vythoulkas.ro, 021.9607