Când apare greaţa la gravide

1 2 jpg jpeg

Cauzele care determină apariţia greţurilor nu sunt cunoscute cu exactitate, însă mai mulţi specialişti sunt de părere că acestea au o legătură cu schimbările hormonale care se produc în corpul femeilor gravide. Dacă eşti însărcinată cu gemeni sau tripleţi, greţurile pot fi mai frecvente, din cauza că nivelul hormonului de sarcină (Hcg) este mai ridicat.

Unele studii arată că şi bacteria Helicobacter pylori are legătură cu apariţia greţurilor în sarcină. Totodată, senzaţia de de greaţă şi vărsăturile mai pot apărea şi din cauza oboselii, a stresului sau anxietăţii.

Iată când apar stările de greaţă la femeile însărcinate!

Când apare greaţa la gravide - săptămâna 6 de sarcină

Greţurile şi vărsăturile matinale sunt foarte frecvente din a şasea săptămână de sarcină şi durează până în cea de-a 16-a săptămână. La 1 din 10 femei aceste simptome dispar după cea de-a 20-a săptămână de sarcină, în timp ce sunt gravide care se confruntă cu greţuri şi vărsături pe toată durata acesteia. Unele studii au arătat că femeile însărcinate care experimenează aceste stări sunt mai puţin predispuse la avort spontan.

Deşi se numesc matinale, greţurile pot apărea pe tot parcursul zilei şi mai ales după-amiaza.

Gravidele care au astfel de probleme trebuie să evite alimentele condimentate, prăjelile, dar şi băuturile pe bază de cofeină. Sunt indicate alimentele bogate în protein (ouăle, carnea de curcan), în carbohiraţi (cerelalele, cartofii, fructele uscate), dar şi iaurtul.

Medicii ginecologi spun că şi odihna este bine ca gravidele trebuie să nu sară peste orele de somn. Şi stresul poate agrava senzaţia de greaţă, de aceea este bine ca gravida să nu se agite şi să încerce nu se enerveze din orice. Hidratarea este foarte impritantă, aşadar trebuie să bea cel puţin 2 litri de apă, zilnic.

Când apare greaţa la gravide - săptămâna 14 de sarcină

Cele mai multe dintre gravide scapă de greţurile matinale după primul trimestru de sarcină, adică din săptămâna 14. Însă, pentru unele, aceste stări de rău pot persista pe toată durata sarcinii.

Există, de asemenea, cazuri în care gravida vomită de la multe ori pe zi şi nu poate să mănânce sau să bea nimic fără să vomite. Aceasta este o formă severă a greţurilor în sarcină, cunoscută şi sub denumirea de hiperemeză gravidica. Gravidele care suferă de hiperemeză necesită un tratament special şi perfuzii pentru hidratare.

Când apare greaţa la gravide - sarcina toxică

Există şi situaţii în care femeile însărcinate pot să dezvolte o afecţiune mai gravă, şi anume disgravidia emetizantă (sarcina toxică). Aceasta se caracterizează prin episoade frecvente de vărsături, asociate cu o scădere în greutate (mai mare de 5% din greutatea de la începutul sarcinii), dar şi dezechilibre hidroelectrolitice (ale lichidelor şi ale electroliţilor din organism). În acest caz, gravida are nevoie de ajutor medical specializat, care poate include şi spitalizarea.

În cazul unei sarcini fără probleme, greţurile matinale nu pot fi prevenite, însă se pot dimiua factorii care înrăutăţesc simptomele. Este recomandată odihna şi relaxarea, evitarea supărărilor şi o bună hidratare a organismului.