Atenţie la riscul sarcinii după 35 de ani!

1 2 jpg jpeg

Din fericire, ├«n prezent exist─â mai multe modalit─â┼úi de depistare a posibilelor probleme care pot ap─ârea ├«n cazul sarcinii dup─â 35 de ani. De aceea, femeile care aleg s─â devin─â mame mai t├órziu trebuie s─â mearg─â la controale regulate ┼či s─â fac─â analizele indicate de medic, pentru a exclude riscul de complica┼úii la f─ât.

Bolile genetice, mai frecvente

├Än cazul gravidelor care au peste 35 de ani exist─â mai multe probabilit─â┼úi de apari┼úie a bolilor genetice. Astfel, cre┼čte semnificativ riscul de malforma┼úii congenitale sau anomalii cromozomiale. De aceea, medicii recomand─â efectuarea unor analize precum amniocenteza, o metod─â invaziv─â de diagnosticare, care const─â ├«n recoltarea lichidului amniotic din sacul gesta┼úional pentru realizarea cariotipului fetal. Trebuie amintit ├«ns─â c─â amniocenteza este ├«nso┼úit─â ┼či de riscuri, dintre care cel mai mare este pierderea sarcinii, situa┼úie prezent─â la 1% dintre cazuri. Amniocenteza poate detecta boli precum sindromul Down, fibroza chistic─â sau distrofia muscular─â.

Ecografiile sunt obligatorii

┼×i ├«n Rom├ónia exist─â un program de screening care poate diagnostica peste 90% din cazurile de sindrom Down. Astfel, se recurge la efectuarea ecografiei de morfologie fetal─â, ├«ntre s─âpt─âm├ónile 12 ┼či 14 de sarcin─â ┼či a unui test de s├ónge (bitest sau triplu test). Datele ob┼úinute ├«n urma ecografiei ┼či valorile ob┼úinute la analizele de s├ónge sunt foarte importante pentru ├«ndrumarea gravidei c─âtre amniocentez─â.

Ce complicaţii mai pot apărea

V├órsta ├«naintat─â a mamei cre┼čte ┼či posibilitatea de apari┼úie a hipertensiunii arteriale induse de sarcin─â ┼či de diabet gesta┼úional. Hipertensiunea poate afecta f─âtul pentru c─â reduce fluxul de s├ónge c─âtre placent─â. La r├óndul s─âu, diabetul gesta┼úional poate da complica┼úii la f─ât precum cre┼čterea excesiv─â ├«n greutate, dificult─â┼úi de respira┼úie, icter ┼či diabet de tip 2.