Anestezia epidural─â: p─âreri pro ┼či contra

1 2 jpg jpeg

Epidurala...

... este o anestezie local─â, pe care medicul ┼úi-o face c├ónd intri ├«n travaliu, pentru a reduce durerea sim┼úit─â. Mai exact, el injecteaz─â anestezic ├«n spate, ├«ntre dou─â vertebre, dup─â ce a dezinfectat zona. Injec┼úia este nedureroas─â. Pentru c─â opera┼úiunea este delicat─â, este impoartant s─â stai nemi┼čcat─â, ├«ntins─â pe-o parte.

ÔÇ×Anestezia epidural─â continu─â s─â reprezinte standardul de aur pentru terapia durerii ├«n travaliu. Ea d─â pacientelor senza┼úia c─â ele controleaz─â situa┼úia ┼či astfel suport─â mai u┼čor durereaÔÇť, explic─â medicul ginecolog-obstetrician Iulia Gheorghi┼ú─â. Dozajul anesteziei se calculeaz─â ├«n func┼úie de greutatea pe care o ai. Abia la 30 de minute de la injectare vei sim┼úi cum bazinul ┼či par┼úial picioarele ├«┼úi amor┼úesc, iar pe parcursul a 2-3 ore, nu vei sim┼úi c─â ai contrac┼úii. Pentru ca aceasta s─â-┼či fac─â efectul, epidurala trebuie injectat─â c├ónd dilata┼úia colului este ├«ntre 5 ┼či 8 cm.

Reduce durerea

Principalul motiv pentru care viitoarele m─âmici recurg la aceast─â injec┼úie este c─â durerea din timpul travaliului ┼či na┼čterii este ├«n─âbu┼čit─â complet ├«n majoritatea cazurilor. Astfel, ea se poate odihni ┼či aduna for┼úele. ├Än plus, femeile care solicit─â anestezie epidural─â au un risc cu 14% mai mic de a dezvolta depresie postanatal─â ├«n primele 6 s─âpt─âm├óni de la na┼čtere, arat─â datele unui studiu recent efectuat de cercet─âtorii chinezi. ├Än compara┼úie, femeile care nu au vrut s─â apeleze la o astfel de anestezie au un risc cu 35% mai mare de a se confrunta cu depresia postnatal─â.

Sc─âderea tensiunii, printre riscuri

Anestezia epidural─â are ┼či dezavantaje: ÔÇ×durere dorsal─â, prurit (m├ónc─ârimi), necesitatea de ajustare a epiduralei sau alt─â analgezie, bloc motor par┼úial (picioare grele), reten┼úie urinar─â, sc─âdere semnificativ─â a tensiunii arteriale, cefalee, parez─â temporar─â de nervÔÇť, explic─â medicul Iulia Gheorghi┼ú─â. ├Än plus, epidurala cre┼čte riscul s─â fie nevoie de cezarian─â ┼či utilizare a forcepsului pentru scoaterea copilului, ├«ntruc├ót al doilea stadiu al travaliului fiind ├«ncetinit, femeia nu mai poate sim┼úi nevoia de a ├«mpinge.

2 jpg jpeg

Rar, este posibil ca anumite p─âr┼úi ale corpului s─â amor┼úeasc─â, senza┼úie care dispare dup─â aproximativ 3 luni. Totodat─â, exist─â riscul lez─ârii permanente a nervilor ┼či apari┼úia convulsiilor, a dificult─â┼úilor de respira┼úie ┼či a paraplegiei (paralizia picioarelor).

Pe l├óng─â toate aceste efecte adverse ale epiduralei cu care s-ar putea confrunta viitoarea mam─â, ┼či copilul este suspus unor riscuri. O cantitatea mic─â de anestezic ajunge ┼či ├«n placent─â ┼či implicit la f─ât, ficatul lui nedezvoltat complet av├ónd nevoie de o perioad─â lung─â de timp pentru a elimina substan┼úa. ├Än plus, numeroase cercet─âri au ar─âtat c─â femeile care au n─âscut cu epidural─â s-au ata┼čat mult mai greu de bebelu┼čul lor ┼či chiar au avut probleme cu al─âptatul, multe dintre ele renun┼ú├ónd la aceast─â practic─â ├«n mai pu┼úin de 6 luni de la na┼čtere.

Când este contraindicată

Nu toate gravidele pot beneficia de aceast─â anestezie. De exemplu, dac─â ai infec┼úii ale pielii ├«n zona ┼čalelor, probleme neurologice sau de coagulare a s├óngelui, tensiune oscilant─â sau febr─â, medicul nu va fi de acord s─â faci epidural─â.

Sfatul specialistului

Dr. Iulia Gheorghiţă, medic specialist obstetrică-ginecologie, clinica OK Medical, Galaţi

C├ónd nu exist─â o contraindica┼úie medical─â, cererea matern─â este o indica┼úie suficient─â pentru analgezice ├«n travaliu. Anestezia epidural─â se face odat─â cu declan┼čarea travaliului. Primul stadiu al travaliului ├«ncepe cu primele contrac┼úii uterine ┼či se termin─â c├ónd colul este dilatat complet. Spre deosebire de primul stadiu, cel de-al doilea al travaliului se declan┼čeaz─â c├ónd dilata┼úia cervical─â este complet─â ┼či se ├«ntinde p├ón─â la na┼čterea f─âtului.