Ai răcit în sarcină? Iată ce spune medicul că e bine să faci!

1 2 jpg jpeg

„În timpul sarcinii simptomele persistă mai mult decât în mod normal şi pot deveni o ameninţare pentru mama şi copil în cazul în care apar complicaţii. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentaţie şi să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normală a fătului“, explică Silviu Iştoc, medic specialist obsetetrică-ginecologie.

Răceala este o infecţie virală care se poate transmite prin contact cu o persoană infectată. Organismul depune mai mult efort pentru a se adapta cu noile schimbări realizate de concepţie şi, din păcate, acest lucru duce la o sensibilitate crescută a femeilor gravide la boli.

Dacă eşti în primul trimestru de sarcină, o febră de peste 38,5 grade Celsius poate determina oprirea din evoluţie a sarcinii sau diverse malformaţii ale bebeluşului. După ce treci de aceste săptămâni, infecţiile în gât sau în nas pe care le poţi contracta în timpul răcelii afectează de asemenea bebeluşul.

„Simptomele unei răceli uşoare pot varia de la nas înfundat sau rinoree, durere în gât puternică, durere uşoară de urechi, strănut, tremurături, tuse, dureri de cap, oboseală până la frisoane, transpiraţie şi febră peste 39 de grade în cazul unei răceli severe. Vizita la medic este obligatorie pentru a te asigura că răceala nu se dezvolta într-o infecţie mai gravă. Trebuie reţinut faptul că febra este un mecanism de apărare a sistemului imunitar, de aceea hidratarea este extrem de importantă în perioadele de răceală. Prin transpiraţie se elimină toxinele din organism, deci este un alt proces natural de autovindecare“, spune medicul ginecolog.

Trucurile medicului în caz de răceală în sarcină

- gargara cu apă sărata are rolul de a reduce durerile, umflăturile, elimina mucusul şi calma senzaţia de iritare de la nivelul gâtului;

- odihna reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru corpul tau atunci când eşti răcită în sarcină;

- ceaiurile naturale sunt remediul ideal care ajută la desfundarea sinusurilor congestionate. Poţi încerca un tratament naturist: pui câteva picaturi de arbore de ceai, mentă sau ulei de eucalipt într-un bol cu apă foarte fierbinte, te aşezi cu faţa deasupra vasului şi inhalezi aerul cald;

- acordă multă atenţiei alimentaţie, mai ales că produsel pe care le incluzi în dietă te pot ajuta să faci mai uşor faţă bolii. Consumă multe fructe si legume deaorece acestea pot grăbi procesul de vindecare.

Dacă simţi că nu ai poftă de mâncare încearcă să consumi cinci sau şase mese mici pe parcursul zilei (începând cu alimente simple, cum ar fi sucuri stoarse şi supe preparate în casă, alături de pâine integrală).

De asemenea este foarte important să consumi alimente care luptă împotriva infecţiei: banane, afine, morcovi, merişoare, hrean, ceapă si alimente ce conţin vitamina C.

„Anumite medicamente pot afecta fătul. Recomand cu stricteţe un consult de specialitate înainte de consumarea oricărui medicament. Cele mai multe antihistaminice, decongestionantele şi siropuri de tuse nu ar trebui să fie luate atunci când o femeie este însărcinată, cu excepţia cazului în care acestea au fost prescrise de medic. De obicei nu au fost testate reacţiile la femei gravide şi pot avea efecte secundare, periculoase pentru copil. Viitoarele mămici trebuie să evite ibuprofenul şi aspirina. Acestea au fost testate şi au prezentat efecte negative pentru sistemul nervos al bebeluşului. Dacă nu eşti sigură, discută cu medicul şi asigură-te că faci ceea ce este bine pentru sănătatea ta, dar şi a fătului. Cel mai important lucru de făcut este să urmezi instrucţiunile pentru administrarea medicamentului. Dacă nu apar complicaţii în perioada răcelii sau a gripei, există însă o serie de remedii naturiste care pot fi încercate acasă“, adaugă medicul Silviu Iştoc.